© Reuters

Meer dan 40 miljoen Amerikanen hebben al gestemd voor ‘midterms’: Republikeinen betwisten geldigheid

Meer dan 40 miljoen Amerikanen hebben al gestemd voor de tussentijdse verkiezingen, de zogenaamde midterms. Dat meldt het US Elections Project. Ondertussen hebben Republikeinse functionarissen en kandidaten in zeker drie staten rechtszaken aangespannen om de geldigheid van de duizenden stembiljetten te betwisten.

mtm
Bron: BELGA

De Verenigde Staten moeten dinsdag het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat vernieuwen. Een hele reeks lokale mandaten, waaronder gouverneurs en procureurs, staan ook op het spel.

Al enkele jaren biedt de overgrote meerderheid van de staten de mogelijkheid om vooraf of per brief te stemmen, een praktijk die wijdverbreid werd bij de presidentsverkiezingen van 2020, die midden in de coronapandemie werden gehouden.

LEES OOK. Amerika houdt hart vast voor verkiezingen: “Er is een verschil tussen gestoorde mensen en ónze gestoorde mensen”

Dit jaar hebben meer dan 18 miljoen Amerikanen vroegtijdig en persoonlijk gestemd, 22 miljoen mensen deden dat per brief.

“Ongeldige stembiljetten”

Republikeinse functionarissen en kandidaten hebben ondertussen in zeker drie swingstaten rechtszaken aangespannen om de geldigheid van duizenden stembiljetten te betwisten. Dat meldt The Washington Post. Swingstaten zijn staten waar de Democraten en Republikeinen niet zeker zijn van een meerderheid.

LEES OOK. Stresstest voor de Amerikaanse democratie: hoe ‘verkiezingsontkenners’ de midterms van cruciaal belang maken

Het gaat om stembiljetten die in de dagen vanaf 24 oktober zijn ingevuld, vooral ingediend per post. De rechtszaken vallen samen met Republikeinse oproepen aan hun kiezers om alleen te stemmen op de verkiezingsdag zelf dinsdag.

Duizenden opzijgelegd

In Pennsylvania heeft het hooggerechtshof van de staat het Republikeinse Nationale Comité gelijk gegeven dat verkiezingsfunctionarissen geen stembiljetten mogen tellen waarop de kiezer heeft nagelaten een datum op de buitenste envelop te zetten, zelfs niet in gevallen waarin de stembiljetten vóór de verkiezingsdag binnenkomen. Als gevolg daarvan zijn er duizenden stembiljetten opzijgelegd, genoeg om de uitslag in een nipte race te beïnvloeden. Ook in Wisconsin wonnen de Republikeinen een zaak. Daar tellen per post ingediende stembiljetten niet mee als het adres van de kiezer niet volledig is ingevuld.

LEES OOK. Verdient Biden afstraffing bij de midterms? Twee Antwerpenaren in de VS zijn verdeeld: “Onder Trump ging mijn loon wél omhoog”

Kristina Karamo

In Michigan heeft Kristina Karamo, de Republikeinse kandidaat om staatssecretaris te worden, vorige maand de hoogste verkiezingsfunctionaris in Detroit aangeklaagd. Karamo wilde dat alle zonder identiteitsbewijs uitgebrachte stemmen ongeldig zouden worden verklaard. Detroit is een overwegend Democratische, zwarte stad, waar de inwoners vaak niet beschikken over een identiteitsbewijs, wat overigens niet vereist is om te mogen stemmen. Karama’s rechtszaak ging dan ook verloren. Volgens critici was de zaak echter alleen bedoeld om blanke kiezers op de Republikeinen te laten stemmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER