Een protestposter tegen de Ventilus-lijn. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Een protestposter tegen de Ventilus-lijn. Archiefbeeld. © BELGA

Ventilus dan toch bovengronds: CD&V staakt de strijd (maar haar burgemeesters nog niet)

PolitiekMaandagavond presenteerde de Duitse professor Dirk Westermann zijn langverwachte rapport aan de kabinetchefs van de Vlaamse topministers. De studie schuift een bovengrondse hoogspanningslijn als ‘meest efficiënt’ naar voren. Het is de denkpiste die bij Open Vld en N-VA al maandenlang de voorkeur geniet. De West-Vlaamse burgemeesters komen vanochtend bijeen om zich te beraden over verdere stappen.

68 reacties

  • Raphaël Defour

    1 jaar geleden
    Dat men begint met eens duidelijk te maken waarom de technologie er wel is om Luik (Tihange) met Aken (Duitsland) met een ondergrondse lijn over 90 Km te verbinden (realiteit sinds 2020), en dat dit in Vlaanderen niet evengoed zou kunnen. Laat het Elia bestuur als patroon van dit Ventilus project dit maar eens uitleggen waarom ondanks de bezwaren van dag een dit niet echt is uitgespit.
  • Eric Grosemans

    1 jaar geleden
    Hun eigen expert zegt dat ondergronds niet realistisch is, ze zouden zich daar beter bij neerleggen. Eigenlijk zouden die gemeentes de extra kosten moeten vergoeden.
  • Hendrik Goris

    1 jaar geleden
    Heel eenvoudig. De gemeentes die geen bovengrondse lijn willen worden eerst afgeschakeld bij stroomtekort. Het is niet alleen hiervoor maar voor alle maar dan ook alle openbare nutswerken. Genoeg querulanten die de baten wel willen zonder de lasten.
  • Ronny Ooijen

    1 jaar geleden
    Al vele jaren leveren meerdere Belgische offshore windmolenparken elektriciteit. Dat gebeurd door middel van kabels die al jaren in gebruik zijn. Het aantal windmolens wordt flink uitgebreid (ook Frankrijk en Nederland doen dat) waardoor in België een nieuwe hoogspanningslijn nodig is. Deze reactie is speciaal voor mensen die moeite hebben met google.
  • Georges Dubois

    1 jaar geleden
    Wanneer de kabels op een hoogte van meer dan 50m horizontaal en mooi symmetrisch worden opgehangen heffen de velden zich grotendeels op van aan de grond gezien. De 380kV lijnen in Frankrijk en Duitsland zijn allemaal op die manier geplaatst. Ik veronderstel dat onze ingenieurs dat toch ook wel weten en dat er veel teveel bangmakerij verspreidt wordt door personen en groepen die een leek zijn in die wetenschap!