Wat is de juiste koffie- en melkverhouding in een cappuccino? Barista legt uit én tipt hoe je een te waterige versie vermijdt
Vandaag is het cappuccinodag. Tijd om jezelf te verwennen met een heerlijke warme kop koffie met gestoomde melk. Maar waar moet je op letten als je die cappuccino zelf maakt? Op welk moment van de dag drink je de koffie het best? En kies je dan voor melk of slagroom bij de koffie? Barista Joke De Coninck en culinair historicus Lizet Kruyff leggen het uit. “De cappuccino is niét Italiaans.”
Een warme cappuccino bij het ochtendgloren: voor veel mensen is de Italiaanse gewoonte perfect om de dag mee te beginnen. “Toch is er de vraag of een cappuccino wel echt Italiaans is”, zegt culinair historicus Lizet Kruyff. “De koffie is zeker groot geworden in het land, maar voor de echte wortels moeten we naar de hoofdstad van Oostenrijk. In Wenen staat de ‘Kapuziner’ al op de menukaart sinds de Habsburgse monarchie. In 1805 vonden we het woord voor het eerst terug in een Oostenrijks woordenboek. Ze spreken dan over een ‘koffie met room en suiker’. De Weense koffiehuizen raakten populair en verspreidden zich over de rest van de wereld.”
Pas in de jaren 30 wordt cappuccino – zoals het nu geschreven wordt - bekend. “Dan lijkt het vooral op de ‘Wiener Kapuziner’: een koffie met slagroom en bestrooid met kaneel of chocolade”, vertelt Kruyff. “Pas achteraf komt de gestoomde melk erbij. En dat is waarschijnlijk wel een echte Italiaanse uitvinding.”
Hoe maak je een klassieke cappuccino?
“Een cappuccino bestaat uit een shot espresso, waarover je gestoomde melk giet. En dat allemaal in een kop van ongeveer 150 ml”, legt barista Joke De Coninck uit. “Een kop cappuccino bevat heel wat melk. Maar dat zorgt er wel voor dat het een heel toegankelijke soort koffie is. De melk die je eraan toevoegt, zal de cafeïneboost namelijk wat verminderen. Het is dus een koffie die iedereen gemakkelijk kan drinken.”
Cappuccino met slagroom is een traditie uit de brasserieën, dat zal je bij echte barista’s niet snel terugvinden.
Toch moet je bij het maken van de koffie op bepaalde dingen letten. “Het is belangrijk dat je melk op de juiste manier is opgestoomd. Je mag de melk bijvoorbeeld niet boven de zestig graden stomen. Anders zal de melk zijn zoetheid verliezen, en dat mag echt niet. Een cappuccino moet je eigenlijk kunnen drinken zonder suiker toe te voegen. Ook slagroom is helemaal niet nodig. Dat is een traditie uit de brasserieën. Iets dat je bij echte barista’s niet snel zal terugvinden. Verder moet de gestoomde melk ook dik genoeg zijn. Het is niet de bedoeling dat je de melk zomaar kan wegblazen. Wat de koffie betreft, moet het om een puur espressoshot gaan. Als je te veel water toevoegt aan de koffie, gaat je cappuccino te waterig zijn.”
“Tot slot is het ook belangrijk dat je de cappuccino binnen de minuut opdrinkt. Net zoals alles wat je uit je espressomachine haalt. Als je koffie warmte verliest, zal die inzakken. Ook je luchtigheid en smaak zal dan verminderen.” En wil je echt je cappuccino zoals een Italiaan drinken? “Dan is het belangrijk dat je die in de voormiddag opdrinkt”, zegt Kruyff. “De gewoonte is om hem ’s ochtends te drinken als ontbijt met een zoetig broodje erbij. De rest van de dag drink je volgens de Italiaanse traditie normaal geen cappuccino.” Gelukkig leven we niet in Italië, en kan je die hier op ieder moment van de dag gerust bestellen.
Lees ook:
“Drie tot vijf kopjes koffie per dag kan het risico op hart- en vaatziekten of diabetes aanzienlijk verlagen”: tenminste, als jij het koffiegen hebt
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”