19 euro per maand voor je internetabonnement: nieuw sociaal tarief vanaf 2024

Meer dan een half miljoen huishoudens kunnen vanaf 2024 een sociaal internettarief aanvragen. Daarmee zal een internetabonnement maximaal 19 euro per maand kosten. Voor een combinatie van internet en digitale televisie zal een pakket maximaal 40 euro kosten. Daarover heeft federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) een akkoord binnen de regering en met de telecomoperatoren.

Het idee van een sociaal telecomtarief is niet nieuw. Al meer dan dertig jaar bestaat er een sociaal tarief waarbij je 11,5 euro korting krijgt op je telecomabonnement. Maar je krijgt niet automatisch een bericht dat je recht hebt op dat tarief. "Het huidige sociaal tarief schiet nu zijn doel voorbij. Het wordt door amper 200.000 Belgen gebruikt en het leidt mensen niet automatisch naar het goedkoopste abonnement", zegt minister De Sutter. "Ik wil ervoor zorgen dat veel minder mensen hun recht op hulp mislopen. Je geen internet kunnen veroorloven leidt tot maatschappelijke uitsluiting."

Wat houdt het sociaal internettarief in?

Het huidige sociaal telecomtarief dateert al van 1989. Het is vooral gericht op vaste telefoonlijnen en dus verouderd. In 2024 komt er een nieuw sociaal internettarief. In dat abonnement zit 150GB aan data en een snelheid van minstens 30Mbps. Voor een beter pakket, moet je bijbetalen. Voor een combipakket van internet en digitale televisie, betaal je maximaal 40 euro.

Wie is de doelgroep?

Het sociaal tarief geldt voor mensen die ook in aanmerking komen voor het sociaal energietarief. "Het gaat om de klassieke doelgroep, en niet de uitgebreide doelgroep waarvoor sociaal tarief voor energie mogelijk is", zegt minister De Sutter. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een leefloon krijgen van het OCMW of mensen met een handicap. Meer dan een half miljoen huishoudens heeft er recht op.

Je geen internet kunnen veroorloven, leidt tot maatschappelijke uitsluiting

Federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen)

Hoe krijg ik het sociaal internettarief?

Het systeem is gebaseerd op inkomen, het is dus geautomatiseerd. "Als je er recht op hebt, dan krijg je begin 2024 automatisch een brief", zegt De Sutter. "Daarmee kan je naar een verkooppunt van een operator naar keuze om je bestaande abonnement te laten omzetten naar een abonnement van maximaal 19 euro per maand. De operator kan met een eenvoudige muisklik nagaan of mensen recht hebben op het sociaal tarief. Het abonnement kan meteen opgestart worden."

Kan ik nog korting op vaste telefoonlijn krijgen?

Voor wie het huidige kortingssysteem interessanter is, bijvoorbeeld omdat je geen internet maar wel een vaste telefoon in huis hebt, blijft het oude systeem gelden zolang je niet wisselt van telecomoperator. De Sutter: "Er is met de operatoren een akkoord om de bestaande sociale contracten te behouden en te laten doorlopen bij dezelfde operator aan dezelfde abonnementsformule. Mensen die nu al een sociaal tarief hebben, hoeven zich dus niet ongerust te maken." 

Komt er ook een sociaal tarief voor mobiele telefonie?

Europa verplicht lidstaten om na te gaan of er nood is aan een sociaal tarief voor mobiele telefonie, om te zien of er een goedkoop aanbod op de markt is. "In tegenstelling tot voor vaste tarieven -de bundels en packs- is er voor mobiele telefonie voldoende goedkoop aanbod, waardoor sociaal tarief momenteel niet nodig lijkt", zegt De Sutter. "We blijven dat monitoren. Mochten de prijzen sterk stijgen en bijvoorbeeld hoger worden dan in de buurlanden, dan kunnen we dat sociaal tarief voor mobiele telefonie alsnog invoeren."

Meest gelezen