Wat is de juiste koffie- en melkverhouding in een cappuccino? Barista legt uit én tipt hoe je een te waterige versie vermijdt
Vandaag is het cappuccinodag. Tijd om jezelf te verwennen met een heerlijke warme kop koffie met gestoomde melk. Maar waar moet je op letten als je die cappuccino zelf maakt? Op welk moment van de dag drink je de koffie het best? En kies je dan voor melk of slagroom bij de koffie? Barista Joke De Coninck en culinair historicus Lizet Kruyff leggen het uit. “De cappuccino is niét Italiaans.”
Een warme cappuccino bij het ochtendgloren: voor veel mensen is de Italiaanse gewoonte perfect om de dag mee te beginnen. “Toch is er de vraag of een cappuccino wel echt Italiaans is”, zegt culinair historicus Lizet Kruyff. “De koffie is zeker groot geworden in het land, maar voor de echte wortels moeten we naar de hoofdstad van Oostenrijk. In Wenen staat de ‘Kapuziner’ al op de menukaart sinds de Habsburgse monarchie. In 1805 vonden we het woord voor het eerst terug in een Oostenrijks woordenboek. Ze spreken dan over een ‘koffie met room en suiker’. De Weense koffiehuizen raakten populair en verspreidden zich over de rest van de wereld.”
Pas in de jaren 30 wordt cappuccino – zoals het nu geschreven wordt - bekend. “Dan lijkt het vooral op de ‘Wiener Kapuziner’: een koffie met slagroom en bestrooid met kaneel of chocolade”, vertelt Kruyff. “Pas achteraf komt de gestoomde melk erbij. En dat is waarschijnlijk wel een echte Italiaanse uitvinding.”
Hoe maak je een klassieke cappuccino?
“Een cappuccino bestaat uit een shot espresso, waarover je gestoomde melk giet. En dat allemaal in een kop van ongeveer 150 ml”, legt barista Joke De Coninck uit. “Een kop cappuccino bevat heel wat melk. Maar dat zorgt er wel voor dat het een heel toegankelijke soort koffie is. De melk die je eraan toevoegt, zal de cafeïneboost namelijk wat verminderen. Het is dus een koffie die iedereen gemakkelijk kan drinken.”
Cappuccino met slagroom is een traditie uit de brasserieën, dat zal je bij echte barista’s niet snel terugvinden.
Toch moet je bij het maken van de koffie op bepaalde dingen letten. “Het is belangrijk dat je melk op de juiste manier is opgestoomd. Je mag de melk bijvoorbeeld niet boven de zestig graden stomen. Anders zal de melk zijn zoetheid verliezen, en dat mag echt niet. Een cappuccino moet je eigenlijk kunnen drinken zonder suiker toe te voegen. Ook slagroom is helemaal niet nodig. Dat is een traditie uit de brasserieën. Iets dat je bij echte barista’s niet snel zal terugvinden. Verder moet de gestoomde melk ook dik genoeg zijn. Het is niet de bedoeling dat je de melk zomaar kan wegblazen. Wat de koffie betreft, moet het om een puur espressoshot gaan. Als je te veel water toevoegt aan de koffie, gaat je cappuccino te waterig zijn.”
“Tot slot is het ook belangrijk dat je de cappuccino binnen de minuut opdrinkt. Net zoals alles wat je uit je espressomachine haalt. Als je koffie warmte verliest, zal die inzakken. Ook je luchtigheid en smaak zal dan verminderen.” En wil je echt je cappuccino zoals een Italiaan drinken? “Dan is het belangrijk dat je die in de voormiddag opdrinkt”, zegt Kruyff. “De gewoonte is om hem ’s ochtends te drinken als ontbijt met een zoetig broodje erbij. De rest van de dag drink je volgens de Italiaanse traditie normaal geen cappuccino.” Gelukkig leven we niet in Italië, en kan je die hier op ieder moment van de dag gerust bestellen.
Lees ook:
“Drie tot vijf kopjes koffie per dag kan het risico op hart- en vaatziekten of diabetes aanzienlijk verlagen”: tenminste, als jij het koffiegen hebt
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”