Voorbeeld van een obus

Gevonden obus in station Gent-Sint-Pieters is munitie uit Eerste Wereldoorlog: "Wel springstof, geen ontstekingsmechanisme"

De bom die vanmorgen werd aangetroffen bij graafwerken in het station Gent-Sint-Pieters is een artilleriestuk uit de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om een obus van zo'n 60 centimeter groot die wel gevuld was met springstof, maar niet voorzien was van een ontstekingsmechanisme. "Daardoor konden we de obus zo snel opruimen", zegt Jacques Callebaut van ontmijningsdienst DOVO. 

Het zal even schrikken geweest zijn voor de werkmannen vannacht, die de bom rond half drie aantroffen tijdens graafwerken aan het station Gent-Sint-Pieters. "Officieel spreken we in dit geval niet van een bom", legt Jacques Callebaut van ontmijningsdienst DOVO uit. "Het gaat om artilleriemunitie uit de Eerste Wereldoorlog van Duitse makelij."

"De obus is relatief groot, zo'n 60 centimeter, en kan 14 tot 15 kilogram springstof bevatten. Maar deze was niet voorzien van een ontstekingsmechanisme, waardoor er niet meteen iets zou kunnen gebeuren. Daardoor konden we de obus ook snel opruimen en konden de sporen weer vrijgegeven worden."

Ze werden vaak ingegraven onder bruggen of luchthavens, om ze tot ontploffing te kunnen brengen als de vijand eraan kwam

Jacques Callebaut, DOVO

Dergelijke obussen werden tijdens de oorlog gebruikt om belangrijke infrastructuur te vernietigen. "Dat kan door middel van een kanon, maar ook door de pure springstof die erin zit. Ze werden vaak ingegraven onder bruggen of bijvoorbeeld luchthavens, zodat ze tot ontploffing gebracht konden worden als de vijand eraan kwam."

Nog meer obussen?

Aan het station Gent-Sint-Pieters wordt al jaren gewerkt en zal er ook nog lange tijd gewerkt worden. "De kans bestaat altijd dat er nog iets gevonden wordt. Dat kan vernietigingslading zijn zoals deze obus, maar ook een obus die is afgeschoten. Dan is het een heel andere situatie, want dan gaat het om springtuig dat op scherp staat. Dan moet de obus echt ontmanteld worden."

Als je een obus vindt moet je niet panikeren, laat hem liggen, verwittig de politie en dan komen wij af

Jacques Callebaut, DOVO

"Als er een obus of iets anders gevonden wordt, geven we altijd de boodschap dat mensen niet moeten panikeren. Laat het gewoon liggen, verwittig de politie en dan komen wij af. Jaarlijks krijgen we ruim 3.500 oproepen binnen om munitie op te halen. Dat zijn er gemiddeld tien per dag. We staan 24 uur op 24 uur klaar om uit te rukken."

Meest gelezen