Bolcina/Photo News

Speciale horeca-opleiding moet personeelstekort in Gent oplossen

In Gent gaan verschillende organisaties samenwerken om weer voldoende horecapersoneel te vinden. Momenteel vinden heel wat restaurants en cafés geen werknemers. En het aantal openstaande vacatures in de horecasector blijft toenemen. Daarom komt er in Gent een speciale horeca-opleiding om daar iets aan te doen.

In de Gentse regio waren er het voorbije jaar bijna 2.000 vacatures in de horecasector. VDAB kreeg tussen oktober 2021 en september 2022 ongeveer 1.850 horecavacatures binnen. En het aantal blijft toenemen. Sinds de coronacrisis hebben veel werknemers de horecasector verlaten, omdat veel restaurants en cafés door de pandemie verplicht moesten sluiten. "Je zou denken dat die vacatures in een mum van tijd ingevuld geraken", zegt Freddy Van Malderen van VDAB Oost-Vlaanderen. "Helaas is het niet zo simpel: een kandidaat die beschikbaar én gemotiveerd is, heeft een voorsprong op andere kandidaten. Maar die voorsprong verdwijnt als de kandidaat niet over de juiste competenties beschikt."  

Horeca Booster

Daarom gaan verschillende organisaties, zoals VDAB, Syntra MVL, Travi en Vlaio, samenwerken om daar iets aan te doen. Ze lanceren een nieuwe horeca-opleiding : de Horeca Booster. Dat wordt een heel praktische opleiding die werknemers snel moet klaarstomen voor een job in de horeca. Het gaat om een korte opleiding van 2 dagen waarin 20 deelnemers klaargestoomd worden voor een job in de horeca. Davy Eelen, Opleidingscoördinator Food Syntra Midden-Vlaanderen: "Deze tweedaagse is géén klassieke opleiding, maar een praktische booster die de deelnemers de nodige vaardigheden aanreikt om in de horeca aan de slag te gaan. De opleiding richt zich tot alle meerderjarigen die een job in de horeca ambiëren en/of eens willen proeven van de sector."  

Meest gelezen