Reddingsschip Ocean Viking zet koers richting Frankrijk, 200 overgebleven migranten aan boord van ander schip mogen Italië dan toch binnen

213 van de bijna 250 migranten die nog vastzaten op twee reddingsschepen in de haven van het Siciliaanse Catania zijn aan land mogen gaan. Of de 35 overige migranten eveneens groen licht krijgen, is nog niet duidelijk. Eerder vandaag mocht een kleiner reddingsschip aanmeren in de haven van Reggio Calabria in de laars van Italië. De Ocean Viking, een reddingsschip met meer dan 200 migranten en vluchtelingen aan boord, heeft dan weer koers gezet naar de haven van Marseille in Frankrijk.

Al dagenlang is er een confrontatie aan de gang tussen de nieuwe Italiaanse regering van de uiterst rechtse premier Giorgia Meloni en ngo's die reddingsacties uitvoeren op zee. Verschillende schepen hebben dagenlang gewacht op toestemming om te mogen aanmeren in een Italiaanse haven, maar de regering vindt dat landen onder wier vlag de reddingsschepen varen zélf maar de migranten moeten opvangen die in internationale wateren worden opgepikt.   

De Ocean Viking van de Frans-Italiaans-Duits-Zwitserse hulporganisatie SOS Méditerranée is het enige reddingsschip dat - na 20 dagen op zee - nog altijd geen Italiaanse haven is mogen binnenvaren. Drie andere schepen mochten dat wel, al mocht aanvankelijk niet iedereen aan land. 

Omdat de omstandigheden aan boord precair zijn, heeft de Ocean Viking er nu voor gekozen om niet langer te wachten. Het heeft koers gezet richting Frankrijk, waar het zal mogen aanmeren in de haven van Marseille. 

Frankrijk heeft de voorbije zomer ook al het initiatief genomen om landen als Italië tijdelijk te proberen ontlasten. Andere landen zouden dan op vrijwillige basis mensen die op de Middellandse Zee gered zijn overnemen. Ook Spanje is eerder al in de bres gesprongen bij dergelijke situaties. Maar een structurele oplossing is dat niet. Wat de Italiaanse regering wil, is dat het op termijn komt tot een in haar ogen eerlijkere herverdeling van vluchtelingen over Europa.  

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Reggio Calabria en Catania

Eerder vandaag mocht een kleiner reddingsschip aanmeren in de haven van Reggio Calabria, in de tip van de laars. De Rise Above had de voorbije dagen 95 migranten en vluchtelingen opgepikt die in bootjes de Middellandse Zee wilden oversteken. Zes mensen met medische problemen werden eerder al van boord gehaald. Alle 89 andere migranten zijn vanmorgen van boord mogen gaan. 

Ook bij twee schepen in de Siciliaanse havenstad Catania lijkt schot in de zaak te komen. Zij mochten het voorbije weekend na dagen wachten aanmeren, maar aanvankelijk mochten alleen de meest kwetsbare opvarenden - kinderen, vrouwen en niet-begeleide minderjarigen - aan land gaan.

Dinsdagavond kregen de 213 overgebleven migranten aan boord van het door Artsen Zonder Grenzen geëxploiteerde Geo Barents eveneens groen licht. Of de 35 mannen die aan boord zijn moeten blijven van het Humanity 1 mogen volgen, is onduidelijk. Zij zijn in hongerstaking gegaan.

Meest gelezen