Een winkelbediende in Renfrew, Pennsylvania, overhandigt een Powerball-ticket aan een klant. De winnende combinatie? (foto 7 november)
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Grootste loterij-jackpot ooit is gevallen: een speler wint bijna 2 miljard euro

De grootste loterij-jackpot ooit is gevallen: een speler uit de buurt van Los Angeles in de Verenigde Staten wint bijna 2 miljard euro met Powerball. De pot van de loterij is zo groot, omdat de jackpot al sinds 3 augustus niet meer gevallen was. Wat is Powerball en hoe kan het bedrag zo hoog oplopen?

Een groot deel van de Verenigde Staten was de voorbije weken in de ban van Powerball, een loterijspel waar je intussen een recordbedrag van 2,04 miljard dollar (bijna 2 miljard euro) mee kon winnen. Al 3 maanden was er geen winnaar uit de bus gekomen. Tot vandaag. Eén koper van een lotje in de regio rond Los Angeles heeft de grote prijs gewonnen.

De winnaar kan het volledige bedrag in jaarlijkse sommen laten uitkeren, maar kan er ook voor kiezen om één groot bedrag te ontvangen. In dat laatste geval is het minder en gaat het om bijna 1 miljard dollar. Powerball-winnaars kiezen meestal voor de eenmalige uitbetaling.

De interesse voor Powerball was de voorbije weken sterk gestegen naarmate de prijzenpot opliep. Het was niet ongewoon dat er rijen stonden aan te schuiven om een ticket te kopen voor een volgende trekking.

Tot nu toe was de grootste lottowinst ooit in de Verenigde Staten 1,58 miljard dollar in 2016. Toen moesten drie winnaars de hoofdprijs delen.

Hoe werkt Powerball?

Powerball kwam op de markt in 1992 en viert dus zijn 30e verjaardag. Het wordt gespeeld in 45 van de 50 Amerikaanse staten, in de hoofdstad Washington D.C. en in de Amerikaanse territoria Puerto Rico en de Maagdeneilanden. De organisatie is in handen van de Multi-State Lottery Association (MUSL), een overkoepelende organisatie van 48 staatsloterijen.

Het is een klassieke loterij zoals we die kennen: je moet zes juiste getallen aankruisen op een formuliertje, vijf "witte" en één "rode", de Powerball. Alleen met zes juiste getallen win je de hoofdprijs. Als meerdere mensen dezelfde winnende combinatie hebben, delen ze de jackpot. Winnaars kunnen ervoor kiezen om de jackpot volledig uitbetaald te krijgen, waarbij ze gedurende 29 jaar elk jaar een som krijgen. Ze kunnen ook kiezen voor een lump sum, een forfaitair bedrag dat ze in één keer krijgen. De meeste Powerballwinnaars kiezen voor dat laatste.

Meedoen met Powerball kost 2 dollar. Er zijn drie trekkingen per week, op maandag-, woensdag- en zaterdagavond.

Hoe komt het dat het bedrag zo hoog is?

Net als bijvoorbeeld Euro Millions schuift de jackpot door naar een volgende trekking als de juiste cijfercombinatie niet geraden wordt. De prijzenpot kan op die manier dus behoorlijk oplopen. 3 augustus was de laatste keer dat er een winnaar uit de bus kwam. Hij of zij koos (of kozen) toen voor een lump sum van 206,9 miljoen dollar.

Intussen waren 3 maanden verstreken zonder winnaar en dus zat er veel geld in de jackpot. Afgelopen zaterdag was dat 1,6 miljard dollar. Maar ook nu weer had niemand alles juist. En dat betekent dat het totaal opliep tot 2,04 miljard dollar.

Veel Amerikanen schuiven maar wat graag aan in de rij om een ticketje te kopen voor Powerball (Sacramento, Californië, 7 november 2022).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Er zijn ook andere redenen. In 2015 veranderde de organisatie de spelregels om de verkoop te stimuleren. Spelers moeten nu vijf witte getallen van 1 tot 69 aanduiden, niet meer van 1 tot 59. Bovendien moeten ze het zesde rode getal kiezen van 1 tot 26, en niet meer van 1 tot 35.

Dat betekent dat spelers meer kansen hebben om kleinere prijzen te winnen, maar juist minder kansen op de grote jackpot. De kans dat iemand vijf juiste witte getallen én een juiste rode aanduidt, bedraagt volgens de organisatie 1 op 292,2 miljoen. Niet bepaald wat je een grote kans noemt, wat het meer waarschijnlijk maakt dat de hoofdprijs maar blijft aangroeien.

Gokken kan problematisch zijn. Wie informatie wil, kan anoniem terecht bij de Druglijn via chat, mail of telefoon (078 15 10 20). Op Gokhulp.be kan je terecht voor online hulp en online zelfbegeleiding.

Meest gelezen