De app van Mastodon op een iPhone.
Volledig scherm
De app van Mastodon op een iPhone. © ANP

Wat is Mastodon en waarom trekken Twit­ter-gebruikers naar dit sociaal netwerk?

Nu Twitter in handen is van multimiljardair Elon Musk zoeken een heel aantal trouwe gebruikers van dat sociaal netwerk naar een alternatief. Daardoor is er op korte tijd een verdubbeling in het aantal mensen die Mastodon actief gebruiken. Maar wat is Mastodon eigenlijk? Wie zit er achter en hoe maak je een account aan op Mastodon. We leggen je alles uit in deze explainer.

6 reacties

  • ivan de ridder

    1 jaar geleden
    Beter kappen met al die 'sociale' media. Jarenlang gebruik heeft aangetoond dat mensen liever samentroepen met gelijkgezinden en zo ook beïnvloed kunnen worden (zowel politiek als op vlak van geloof in de wildste complottheorieën). Bovendien zie je dat meer 'prikkelbaar' gereageerd wordt op tekstberichten gezien de persoon achter het profiel ontmenselijkt wordt. Ze zijn ook bron nummer een tegenwoordig van pestgedrag (reputatieschade, haatberichten, ...). Ooit mss een meerwaarde, nu een riool.
  • Patrick Weyers

    1 jaar geleden
    Het perfecte scenario? Twitter geen enkele account meer binnen dit en 6 maanden. Kwestie van de nieuwe heerschappij van een multimiljardair te doorbreken. Die Musk moet gestopt worden.
  • Theo Dereu

    1 jaar geleden
    Fijn dat er voor de meest kwetsbaren onder ons nu een veilige plaats bestaat.
  • Dieter Desmet

    1 jaar geleden
    Mastodon is niet zoals mail... ik kan mail van iedereen ontvangen. Niet enkel van degene waar mijn provider fan van is.
  • Louis Franklin

    1 jaar geleden
    Een linkse echo kamer dus. Zo zijn er ook genoeg rechtse alternatieven sinds iedereen bij Twitter weg trok omdat het door linksen werd gedomineerd en men anders behandeld werd omwille van politieke overtuiging. Maar heel het punt van de overname van Twitter is net dat het een neutraal platform wordt voor iedereen. Waar dialoog mogelijk is. Links houdt daar natuurlijk niet van. Ze verbannen liever iedereen die hun mening niet deelt.