De Croo richt zich tot jongeren op klimaattop: "Wees deel van de oplossing, smeed coalities en partnerschappen" 

Op de derde dag van de klimaatconferentie in Egypte (COP27) heeft premier Alexander De Croo zich tot de jonge generatie gericht tijdens zijn toespraak. "Wees deel van de oplossing", zei hij. Hij veroordeelde de recente acties van klimaatactivisten in musea: "Bouw coalities, smeed partnerschappen. Dat is de enige weg vooruit." De premier hoopt dat er geen verdere polarisering optreedt, en wil iedereen meenemen in een rechtvaardige overgang naar een betere klimaatwereld. De Klimaatcoalitie reageert ontgoocheld: "Vijf minuten, nul inhoud." 

Week 1 van de COP begint met twee dagen van toespraken van staats- en regeringsleiders. Daarin vertellen ze, elk apart, hoe zij de klimaatuitdagingen zien en hoe het klimaatvraagstuk het best opgelost kan worden. Vandaag was het de beurt aan de Belgische premier Alexander De Croo, die gisteren in de badplaats Sharm-el-Sheikh arriveerde. 

"Sommigen voelen de gevolgen van klimaatverandering harder dan anderen. En sommigen voelen de gevolgen van klimaatbeleid (zoals het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen, red.) harder dan anderen. Ik denk aan onze boeren, aan mensen die een oud appartementje huren, maar ook aan kleine familiebedrijven. Wat we in elk geval moeten vermijden, is een verdere polarisering", zegt De Croo.  

De premier hoopt dan ook dat er een rechtvaardige transitie kan komen: "Ja we moeten ambitieuzer zijn (in ons klimaatbeleid, red.) maar we moeten ook zorg dragen voor iedereen. Niemand mag achterblijven." 

BEKIJK - De volledige speech van premier De Croo in Sharm-el-Sheikh:

Videospeler inladen...

Technologie

Er zijn drastische inspanningen nodig om de uitstoot van broeikasgassen snel naar beneden te halen. We moeten die zowat halveren tegen 2030, maar stevenen met de huidige klimaatbeloftes nog altijd af op een stijging over 8 jaar. De doelstelling van maximaal anderhalve graad opwarming lijkt daardoor ver weg momenteel. 

Hoe De Croo dat probleem wil opgelost zien, daar bleef hij veeleer vaag over, en hij ging ook niet dieper in op de Belgische inspanningen. De premier verwees naar de technologie als oplossing. "De technologieën zijn veelbelovender dan ooit," klonk het. Hij verwees ook naar de Belgische expertise op dat vlak, en noemde concreet technologie voor off-shore windenergie, groene waterstof en "projecten die ons kunnen beschermen tegen een stijgende zeespiegel maar die ook de droogste woestijn in een oase kunnen omtoveren", een verwijzing naar de Belgische baggeraars die het wereldwijd goed doen. 

De enige weg vooruit is door elkaar de hand te reiken, en niet door verf te gooien naar elkaar

Premier De Croo

Tot de jongeren: "Smeed coalities"

De Croo drukte zijn respect uit voor de jonge Belgische klimaatactivisten. "Gisteren heb ik een grote delegatie ontmoet van activisten die weten dat ze door de slogans in de media heen moeten kijken." Maar hij kwam ook terug op de omstreden acties van bepaalde klimaatactivisten die o.a. kunstwerken besmeurden in vermaarde musea om aandacht te vragen voor het klimaat.

"Mijn boodschap naar jonge mensen is: probeer een onderdeel te zijn van de oplossing. Studeer wetenschappen en vooral: smeed coalities, bouw partnerschappen. Reik de hand naar mensen met verschillende ideeën, want dat is waar echte verandering begint." 

"Jonge mensen weten dat regeringen het niet alleen kunnen. De vooruitgang wordt niet van boven naar onder opgelegd, maar wordt opgezet tussen partners. Tussen de overheid en de privésector. Tussen bedrijven en de burgergemeenschappen. Dat is de enige weg vooruit: niet door met verf te gooien naar elkaar, maar door elkaar de hand te reiken. Dat moet onze les zijn in de strijd tegen klimaatverandering: we moeten iedereen aan boord houden." 

De reacties van klimaatactivisten en van Greenpeace zijn hard.

BEKIJK - VRT NWS journaliste Ann De Bie schat de speech van Alexander De Croo in:

Videospeler inladen...

Meest gelezen