Organisatie Team Kempen
Foto: Radio 2

Nieuw sportevenement "Vlucht 14-18" herdenkt oorlogsvluchtelingen: wandeling van 160 kilometer vanuit Turnhout

In september volgend jaar organiseert Team Kempen voor het eerst "Vlucht 14-18", een wandeling van 80 of 160 kilometer tussen Turnhout en het Nederlandse Uden. Het sportevenement is een herdenking voor de Belgische vluchtelingen die dat traject wandelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De organisatie wil er een jaarlijkse traditie van maken, zoals de Dodentocht in Bornem.

Volgend jaar, op 22 september 2023, vindt de eerste editie van "Vlucht 14-18" plaats: een historische wandeling tussen Turnhout en het Nederlandse Uden. "Dat evenement is gelinkt aan de Eerste Wereldoorlog. Toen zijn een miljoen Belgen naar Nederland gevlucht", vertelt Guy Van der Stuyft, voorzitter van de organisatie Team Kempen. "7.500 vluchtelingen zijn terechtgekomen in Uden, onder wie 1.500 Turnhoutse inwoners. In Uden is toen een vluchtoord opgericht."

Echte sportievelingen gaan voor volledige tocht van 160 kilometer, maar een enkele wandeling van 80 kilometer is ook mogelijk

Guy Van der Stuyft, Team Kempen

Die vlucht wordt nu herdacht in een jaarlijkse, sportieve wandeling. "De echte sportievelingen gaan voor de volledige tocht van 160 kilometer." Je wandelt dan heen en terug van Turnhout naar Uden of andersom. Enkel de heenwandeling is ook mogelijk. "Die mensen kunnen 80 kilometer afleggen. Dat is van Turnhout naar Uden of andersom. Nadien word je teruggebracht naar de startlocatie." In Uden vindt de start en aankomst plaats aan het monument van het Vluchtoord. 

Zo'n sportevenement vraagt veel organisatie en Team Kempen kijkt daarvoor naar de Dodentocht in Bornem. "Er komen zeven bevoorradingsposten en vijf EHBO-posten. Daarvoor hebben we zo'n 450 vrijwilligers nodig. Die hebben we nodig voor de controleposten, het uitpijlen van de route en de shuttlediensten." De organisatie rekent voor de eerste editie op 1.500 deelnemers uit binnen- en buitenland. Inschrijven kan via de website en kost 45 euro.

Meest gelezen