rv
Volledig scherm
PREMIUM
© rv

Wat als omstreden Ventilus-hoogspanningslijn er in 2027 niet staat? “Duurdere energie en risico op black-outs”

In 2027 moet in West-Vlaanderen de gloednieuwe Ventilus-hoogspanningslijn uit de grond rijzen. Hoe realistisch is die deadline nu actievoerders dreigen met rechtszaken? En wat betekent het voor de rest van Vlaanderen als Ventilus niet op tijd klaar is? “De gevolgen kunnen zich overal laten voelen.”

101 reacties

  • Bruno Geldhof

    1 jaar geleden
    De enige juiste beslissing was bovengronds. Voor de 'gezondheidsmensen': Het is wetenschappelijk onmogelijk dat het schadelijk is voor de gezondheid, het kan gewoon niet. Als je inzit met gezondheid: Pleit er dan voor om het geld te investeren in dingen die echt de gezondheid verbeteren. Maar maak je geen illusies: Dat geld is er gewoon niet. Ventilus protest is gewoon nimby, net als protest tegen windmolens. Er gaat uiteindelijk overal in Vlaanderen wel iets komen, dus dan is het ook eerlijk.
  • Jan Baroen

    1 jaar geleden
    Op zee staan er toch ook geen hoogspanningslijnen?
  • staf renders

    1 jaar geleden
    Technisch is het perfect mogelijk de stroom ( DC of AC ) via een ondergrondse kabel te transporteren, zelfs over zeer grote afstanden. Ook het probleem “ skineffect” is op te lossen net als het aardingsprobleem over lange afstanden. De onderzeese kabel dewelke de Thorntonbank verbindt met het vasteland heeft een lengte van om en bij de 30 km. MAAR prijs Kabel= veelvoud luchtverbinding en extreem lange uitvoeringstermijn.
  • phil smedts

    1 jaar geleden
    De beslissing is eindelijk genomen. Nu gaan enkele lawaaimakers de belastingbetaler nog veel geld kosten met hun vertragingsmaneuvers. In dit land is het niet meer mogelijk om iets te doen zonder veel vertraging en geldverslindenden procedures van een minderheid van aktiegroepen die alles saboteren.
  • Jan Baroen

    1 jaar geleden
    Deze beslissing over het transport van de stroom moest al 10 of meer jaar geleden gebeurd zijn. Dat is het gevolg als quasi alle parlementsleden en dus ook de ministers eigenlijk juristen zijn. Waarom geen wetenschappers, ingenieurs of echte experts in het parlement en niet enkel zij die het goed kunnen uitleggen?