©  IMAGEGLOBE

België treedt toe tot alliantie die offshore windenergie wil stimuleren

Negen landen, waaronder ook ons land, zijn dinsdag toegetreden tot de Global Offshore Wind Alliance (GOWA), een alliantie die het gebruik van offshore windenergie wil stimuleren.

Bron: BELGA

GOWA werd in het leven geroepen door het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA), Denemarken en de sectorvereniging van offshore windenergie.

In de marge van de klimaatconferentie COP27 in Egypte zijn negen nieuwe landen toegetreden tot deze alliantie. Naast België gaat het om Duitsland, Colombia, de Verenigde Staten, Ierland, Japan, Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Ze ambiëren om “de belemmeringen weg te nemen” om deze energie te ontwikkelen. Offshore windenergie kan volgens hen bovendien “op grote schaal, op korte termijn en aan een competitieve prijs” worden ontwikkeld.

IRENA en het Internationaal Energieagentschap (IEA) becijferden dat de capaciteit van offshore windenergie tegen 2050 de kaap van 2.000 gigawatt kan overschrijden. Dit terwijl de sector momenteel slechts goed is voor iets meer dan 60 gigawatt.

De alliantie wil daartoe bijdragen door tegen 2030 minstens 380 gigawatt extra te creëren.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten prees de sterke ontwikkeling in de Noordzee, die “zal uitgroeien tot een enorme duurzame energiecentrale”. “Met deze groene versnelling kunnen we gas en olie sneller vervangen”, aldus nog de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer