Van “Oekraïne veroveren op 3 dagen” naar “verdedigen wat we hebben”: Russisch leger graaft zich in

Rusland lijkt niet meteen van plan gebied te veroveren op Oekraïne. Integendeel: op verschillende plekken werpt het Russische leger verdedigingslinies op, in de hoop de Oekraïense opmars te kunnen stuiten.

Waarom is dit belangrijk?

Dat het Russische offensief, waarmee Oekraïne op drie dagen tijd op de knieën moest worden gedwongen, is mislukt, lijkt ondertussen wel duidelijk. Meer zelfs: in het oosten van het belegerde land kon het Oekraïense leger al heel wat gebied heroveren, en ook bij Kherson lijkt dat te gaan gebeuren. Rusland zet alles op alles om een volledig verlies van veroverd gebied te vermijden.

Drakentanden en damage control

Drakentanden op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland - Getty Images

De feiten: Rusland graaft zich in. Rond Marioepol worden verdedigingslinies gebouwd, aangevuld met 'drakentanden' en landmijnen.

  • Drakentanden zijn pyramidevormige betonnen blokken, meestal een meter hoog, die voor het eerst gebruikt werden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden in de Siegfriedlinie (de verdedigingslinie langs de westerse Duitse grens) en Atlantikwal
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer