Eurocommissaris voor Migratie wil buitengrenzen beter beschermen: "Illegale gelukzoekers niet welkom"

"We moeten de Europese buitengrenzen beter beschermen en illegale gelukzoekers zijn niet welkom", dat heeft Ylva Johansson, de Europees commissaris bevoegd voor Migratie gezegd in "Terzake". Ze belooft verder een functionerend Europees solidariteitsmechanisme tegen 2024 voor een meer rechtvaardige spreiding van asielzoekers tussen de lidstaten.

Verschillende Europese landen worden op dit moment geconfronteerd met een stevige opvangcrisis. Tot september dit jaar trokken 228.000 migranten en asielzoekers de Europese grenzen over, een stijging van 70 procent in vergelijking met een jaar eerder.

"Het Europese migratiebeleid lijkt nergens naar", "de enige weg vooruit is de Europese", of "het Europese migratiebeleid faalt". Als er een schuldige moet worden aangeduid voor de oorzaken van de opvangcrisis, struikelen politici over elkaar heen om Europa met de vinger te wijzen.

Het is deels correct dat het Europese migratiebeleid een mislukking is

Europees commissaris bevoegd voor migratie Ylva Johansson komt in "Terzake" tegemoet aan de kritiek van nationale leiders: "Het is de verantwoordelijkheid van de lidstaten om opvang te voorzien, wij geven daar ook de nodige middelen voor", zegt ze.

Al geeft ze ook wel toe dat het beter kan. "Het is deels correct dat het Europese migratiebeleid een mislukking is, zegt ze. "Daarom heb ik een voorstel voor een nieuw Europees migratiepact ingediend. We hebben dringend nood aan een meer Europees systeem, met meer samenwerking, met een betere bescherming en registratie van vluchtelingen aan de buitengrenzen van Europa."

Johansson is er ook van overtuigd dat er meer samenwerking moet komen met derde landen om vluchtelingen die niet in aanmerking komen voor internationale bescherming zo snel mogelijk terug naar het land van herkomst te sturen.

KIJK - "We hebben dringend nood aan een meer Europees systeem, met meer samenwerking", zegt Johansson in "Terzake":

Videospeler inladen...

Solidariteitsmechanisme tegen 2024

Mensen die wél recht hebben op bescherming mogen voor Johansson niet aan hun lot overgelaten worden. "Om de lidstaten beter te ondersteunen om de vluchtelingen op te vangen pleit ik voor een verplicht solidariteitsmechanisme", zegt ze. Dat moet ten laatste tegen 2024 leiden tot een meer rechtvaardige spreiding van asielzoekers en vluchtelingen tussen de lidstaten.

Volgens de Dublin-procedure moeten vluchtelingen de asielprocedure doorlopen in het land van aankomst, of waar ze voor het eerst geregistreerd worden. Dat land wordt verantwoordelijk voor de vluchteling en is op die wijze verplicht bed, bad en brood aan te bieden. Cijfers wijzen erop dat in veel gevallen de Dublin-procedure niet wordt nageleefd.

Migratie is iets wat we kunnen managen als we meer samenwerken

Een verplicht spreidingsplan zou dat kunnen oplossen, maar sommige EU-lidstaten hebben zich daar altijd tegen verzet, zoals Hongarije. "Ik geloof dat er ondertussen overeenstemming is tussen de meeste lidstaten", zegt ze. Ze wijst er ook op dat er om die beslissing te nemen volgens haar niet per se unanimiteit tussen de lidstaten nodig is.

Johansson ziet de toekomst voor het Europese migratiebeleid eerder rooskleurig in. "Toen ik het beleid overnam waren er heel wat "dramaqueens" die competitie voerden om de strafste uitspraken en de hardste woorden", herinnert Johansson zich, "maar migratie is iets wat we kunnen managen als we meer samenwerken".

Meest gelezen