Direct naar artikelinhoud
OverzichtTussentijdse verkiezingen VS

In kaart en grafiek: alle uitslagen van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen

De Senaatszetel in de staat Arizona ging uiteindelijk naar Democraat Mark Kelly.Beeld Getty Images

De Amerikaanse kiezer heeft beslist wie het de komende twee jaar voor het zeggen krijgt in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ook nieuwe gouverneurs zijn verkozen. Volg hier alle uitslagen van de midterms in kaart en grafiek.

Volg al het nieuws, reacties en ontwikkelingen ook in onze liveblog over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen

Senaat

Amerikaanse senatoren zetelen zes jaar, en om de twee jaar vinden er voor een derde van de senatoren verkiezingen plaats. Dit jaar waren er voor 35 van de 100 zetels verkiezingen, en de Republikeinen zetten alles op alles om de bijzonder nipte meerderheid van de Democraten te breken. Die hebben in de huidige legislatuur net 50 zetels, wat samen met de Senaatsvoorzitter en vicepresidente Kamala Harris exact voldoende is voor een meerderheid.

Dit is de huidige stand van zaken:

In de meeste staten waar er verkiezingen waren, lag de uitslag op voorhand al zo goed als vast door de demografie van de staat. Staten als Alabama of Kentucky stemmen bijvoorbeeld altijd in meerderheid Republikeins, New York en Connecticut altijd Democratisch. Van groter belang was de uitslag in de zogenaamde swingstates of kantelstaten als Pennsylvania, Georgia, Nevada en Arizona.

Terwijl het duidelijk is dat de Democraten de meerderheid behouden, blijft het wachten op de definitieve uitslagen in twee staten:

Georgia

• Georgia gold samen met Pennsylvania als dé cruciale zetel voor beide partijen. Maar nu de Democraten de zetels van Arizona en Nevada hebben gewonnen, hebben ze in theorie de zetel van Georgia niet meer nodig, aangezien ze in Pennsylvania de zetel van de Republikeinen hebben afgesnoept. Sowieso zal het nog tot 6 december wachten zijn vooraleer de winnaar bekend is en duidelijk is of de Democraten hun meerderheid nog kunnen verhogen.

In Georgia moet een kandidaat namelijk 50 procent halen om de Senaatszetel te winnen, anders volgt er een tweede ronde. Met bijna alle stemmen geteld, ligt Democraat Raphael Warnock momenteel op kop met 49,4 procent, tegenover 48,5 procent voor Republikein Herschel Walker. Gezien geen van beiden aan 50 procent zal komen, zullen zij het op 6 december opnieuw tegen elkaar moeten opnemen.

Alaska

• Winst voor de Republikeinen is in het noordelijke Alaska wel al een zekerheid, maar voor wíe de zetel is, is dat niet. De staat werkt namelijk voor de eerste keer met een open ‘ranked choice’-systeem, waarbij in totaal vier kandidaten - drie Republikeinen en één Democraat - op het stembiljet stonden. Kiezers mochten die vier kandidaten rangschikken volgens hun voorkeur.

Trump-kandidate Kelly Tshibaka eindigde bovenaan met 44,4 procent van alle eerste voorkeuren, gevolgd door zittend Republikeins senator en Trump-critica Lisa Murkowski met 42,7 procent eerste voorkeuren. Op 23 november worden de andere voorkeuren geteld tot iemand aan 50 procent komt.

Huis van Afgevaardigden

In het Huis van Afgevaardigden waren alle 435 zitjes herverkiesbaar. De Democraten hebben er nu nog een erg nipte meerderheid van 220 zetels tegenover 212 voor de Republikeinen (en 3 vacante zetels), maar dat zal allicht niet zo blijven.

Officieel is het nog niet, maar meer dan waarschijnlijk zullen de Republikeinen de komende dagen over de drempel van 218 zetels voor een meerderheid springen.

Dit is de laatste stand van zaken in het Huis:

Gouverneurs

Dit jaar wordt er ook met extra aandacht uitgekeken naar de gouverneursverkiezingen, aangezien die post belangrijk kan zijn in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024. Gouverneurs, de hoogste post in een staat, bepalen mee het lokale kiesbeleid van de staat, en hebben dus een grote invloed op de regels rond de volgende verkiezingen. Ook in het abortusdebat kan de gouverneurskeuze een grote invloed hebben: meerdere Democratische kandidaten hebben al gezegd dat ze hun veto zullen stellen tegen mogelijke verstrengingen van hun lokale deelstaatparlement.

In 36 staten moesten er nieuwe gouverneurs worden verkozen, in de 14 andere zijn er geen verkiezingen: 6 met een Democratische gouverneur, 8 met een Republikeinse. Dit is de laatste stand van zaken bij de gouverneursverkiezingen: