Werkexpert Stijn Baert: "Loonopslag bovenop index is wellicht nog jaren onmogelijk."
Volledig scherm
PREMIUM
Werkexpert Stijn Baert: "Loonopslag bovenop index is wellicht nog jaren onmogelijk." © PhotoNews/Sofie Silbermann

Is stakingseis van vandaag realistisch? Werkexpert Stijn Baert: “Tot 2026 kan er 0,0% loon bij”

Vandaag staken de vakbonden voor loonopslag. Maar: “Nu staken brengt de welvaart van Vlaanderen in gevaar”, zo beweert onder meer werkgeversorganisatie Voka. Is de stakingseis van vandaag echt onrealistisch?

165 reacties

  • Chris Ddemeulenaere

    1 jaar geleden
    De eis om de loonnormwet te laten varen of aan te passen is een terechte eis. Het bepalen van de concurrentiepositie tegenover onze buurlanden gebeurde op basis van parameters die geen rekening houden met extra steunmaatregelen voor bedrijven, wat voor een vertekend beeld zorgde. De overwinsten werden uitgekeerd als bonussen aan leidinggevenden en aan de aandeelhouders terwijl de laagverdienende werknemers in de kou bleven staan. Kijk naar de stijgende armoede dan weet je dat er iets niet klopt.
  • Marc Baeyens

    1 jaar geleden
    Staken is de nationale sport van de vakbonden. Nu moeten ze al de stakerspremie verhogen om nog genoeg vrijwilligers op te trommelen. De werknemers beseffen ook dat als werkgevers de deuren sluiten omdat ze niet meer rond komen hun koopkracht echt zal verdwijnen.
  • Albert de Lovendeghem

    1 jaar geleden
    Hét nieuwe woordje van het jaar "overwinst". Iets dat eigenlijk pure fictie is. Wél dan mag men ook praten van "overindexatie". We concurreren ons gewoon uit de markt. Vanaf januari 2023 wordt alles extreem duur. Wedden en lonen stijgen exponentieel. Gevolg: afdankingen! Nu staan roepen, straks staan doppen! Dat zou de slogan van de vakbonden kunnen zijn 🤔.
  • Martine Verack

    1 jaar geleden
    Als ze willen staken moet ze blijven staken zoals in frankrijk. Maar niet naar huis gaan om 16h.
  • Stefanie van Dijk

    1 jaar geleden
    Saskia Canniere, meer netto loon en het verschil kan gehaald worden uit subsidies die vervuilende bedrijven krijgen bijvoorbeeld, of extra taxen op luxe zaken, in onze buurlanden houden werknemers veel meer over van hun loon, waarom zou dat hier niet kunnen