Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Nieuwe werknemers krijgen vaak hoger brutoloon om gegeerde profielen te strikken

Bijna acht op de tien bedrijven maken extra budget vrij om sollicitanten een hoger loon aan te bieden dan wat huidige werknemers krijgen. Ze doen dit om gegeerde profielen binnen te halen bij een arbeidskrapte. Dat werkt demotiverend voor de andere werknemers, zo blijkt uit een onderzoek van Acerta en KU Leuven.

10 reacties

  • Leentje De Brauwer

    1 jaar geleden
    Het is niet het brutoloon dat moet stijgen, het is het nettoloon. En pensioenen en zo daarop laten berekenen.
  • Geert Landsman

    1 jaar geleden
    In de zorg kan dit niet, daar is alles dichtgetimmert met barema's. Harder werken dan een ander wordt daar niet beloond.
  • Albert de Lovendeghem

    1 jaar geleden
    Raar dat oudere werknemers niet doorhebben dat hun loon regelmatig stijgt? In België zijn de loontabellen gebaseerd op de leeftijd, niet op de competenties. En ja, een jongere mét diploma kan kiezen waar hij start. Waarom zou hij niét naar de hoogste bieder gaan? Een oudere mét ervaring en goed in attitude en werk, zal óók jaarlijks de kassa passeren.
  • Nico Herbots

    1 jaar geleden
    Dat is helaas waar. Loyaal zijn wordt gestraft, door langer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever te blijven, zet je jezelf achteruit op de arbeidsmarkt. Niet alleen je loon blijft achter, je houdt er ook een 'saai' cv aan over en op het eind van de dag, als er weer besparingen zijn in het kader van winstoptimalisatie, staan de trouwe werknemers even snel op straat. Bedankt, salut, ophoepelen. Maak je geen illusies. En dan niet snappen waarom mensen uitgeblust en gedemotiveerd geraken. Tja.
  • Dirk Heirbaut

    1 jaar geleden
    Ik zie bij de jongere werknemers veel meer jobverloop dus de hogere startlonen werken niet. Loyaliteit aan een bedrijf wordt steeds minder belangrijk maar zo hebben de werkgevers het ook gewild. Met de vergrijzing wordt het steeds moeilijker om nog geschikt personeel te vinden. Gerichte arbeidsmigratie kan dit gedeeltelijk oplossen.