Videospeler inladen...

Guido Totté, voorvechter van holebirechten, over zanger Will Ferdy: "Zijn coming-out was zeer moedig, dat was toen niet gemakkelijk"

Zanger Will Ferdy, die gisteren op 95-jarige leeftijd is overleden, kwam in 1970 op televisie uit de kast als homoseksueel. Ferdy was daarmee een pionier, iets wat hem 52 jaar later nog altijd in dank wordt afgenomen. "Dat was zeer moedig", zegt Guido Totté, een van de pioniers van de Vlaamse holebibeweging. "Dat was in die tijd niet vanzelfsprekend."

Guido Totté was zelf 25 jaar toen de Vlaamse zanger Will Ferdy bekend maakte dat hij homoseksueel was. Totté was toen zelf nog niet uit de kast. "Dat was niet gemakkelijk. Er was enorm veel weerstand van buitenaf, maar ik had wel vriendjes. We zaten niet stil", lacht Totté.  "Mijn vrienden wisten het wel, maar naar buitenaf waren we wel discreet", getuigt hij in "Laat".

Totté is een van de pioniers van de Vlaamse holebibeweging. "In 1976 ben ik een radicale groep gestart met vrienden, de 'Rooie vlinder'. We volgden de strategie van de confrontatie. We wilden echt botsen met de samenleving. We wilden dat de waarden waarmee we waren opgegroeid zouden veranderen. In 1978 was er dan een homodag en dan in 1979 kwamen we in Antwerpen met zo'n 2.000 mensen op straat", vertelt Totté.

Voorbeelden voor jongeren

In de jaren 70 uit de kast komen was niet gemakkelijk, zegt Totté. Voor jongeren vandaag is het wel al anders. "Ik had geen voorbeelden, die zijn er nu wel. Voor jongeren zijn er nu wel herkenbare figuren. Maar", voegt Totté er aan toe, "vandaag zie ik ook een sterke greep van religie waar homoseksualiteit toch niet echt geaccepteerd wordt." Volgens Totté zijn de Pride Parades nog altijd zeer belangrijk. "Verworvenheden kunnen zo weer worden afgenomen."

Bekijk hier het volledige gesprek met Guido Totté in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen