© 2022 MARVEL.

Film van de week: langverwachte "Black panther 2" is groot eerbetoon aan overleden Chadwick Boseman

Marvel brengt vandaag het vervolg op "Black panther" in de filmzalen, noodgedwongen zonder hoofdrolspeler Chadwick Boseman. Hij stierf in augustus 2020, net toen een eerste versie van het script klaar was. De film transformeerde in een hommage aan Boseman. Maar wie zit nu in dat pak?

Het was een topweek voor de Belgische film. Een meerderheid van de bioscoopgangers koos voor een Vlaamse (co-)productie, maar vandaag eist Hollywood opnieuw de aandacht op. Liefhebbers van Marvel weten het al een tijdje: vanaf 9 november keren we terug naar Wakanda, het fictieve Afrikaanse land waar de Black Panther regeert.

Hoe moet het nu verder?

28 augustus 2020, het overlijden van Chadwick Boseman komt als een volslagen verrassing. De populaire acteur sterft aan de gevolgen van darmkanker, maar hield die ziekte verborgen voor het grote publiek. Boseman werd amper 43 jaar en stond op dat moment op het toppunt van zijn roem: sinds 2016 speelde hij koning T'Challa, ofwel de Black Panther, in het grote Marveluniversum. 

De film "Black panther" uit 2018 werd zelfs een van de meest succesvolle (solo)superheldenfilms ooit. De film met een overwegend zwarte cast trok een breed publiek naar de cinema, de begroeting met gekruiste armen voor het lichaam werd een begrip. Een opvolger kon niet uitblijven. Het eerste scenario voor die sequel was klaar in augustus 2020, maar moest volledig worden herwerkt na de onverwachte dood van Boseman. 

Het gaat over verderzetten wat Chadwick Boseman heeft opgestart, op de manier zoals hij het zou hebben gewild 

Actrice Danai Gurira, generaal Okoye

Er werd niet voor een vervanger gekozen, er is ook geen digitale versie van zijn personage. Koning T'Challa sterft abrupt aan het begin van de film. Hij krijgt een indrukwekkende begrafenis in het wit, als ritueel afscheid van acteur én personage. Enkel een afbeelding in graffiti in de straten van Wakanda herinnert nog aan Chadwick Boseman.

BEKIJK - Danai Gurira, die generaal Okoye speelt, spreekt over de emoties tijdens de begrafenisscène van koning T'Challa:

Videospeler inladen...

Daarmee begint de zoektocht naar een nieuwe heerser, al is dat niet het hoofdverhaal. Marvel grijpt het wegvallen van de Black Panther aan om nieuwe personages uit de Marvel-stripverhalen te introduceren, en heel verschillende verhalen met elkaar te verweven. Zo maken we kennis met de briljante studente Riri Williams, die een vliegend pak ontwikkelt. Dominique Thorne speelt haar nu voor het eerst, maar krijgt vanaf volgend jaar een eigen serie op Disney+. 

De fierheid van Latijns-Amerika

De slimste zet van Marvel lijkt de uitbreiding naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Daar bevindt zich nóg een voorraad van het kostbare erts vibranium, het mineraal dat Wakanda zoveel voorspoed bracht. Die voorraad wordt bewaakt door Namor, gespeeld door de charismatische acteur Tenoch Huerta Mejía. 

Lange tijd leek het alsof we beschaamd moesten zijn voor ons erfgoed, beschaamd om wie we zijn

Acteur Tenoch Huerta Mejía, Namor

Daarmee verwerken de makers niet alleen Afrikaanse culturele elementen in de film, maar ook mythes en gebruiken uit Latijns-Amerika. Huerta Mejía hoopt dat de onderwaterbegroeting uitgroeit tot een nieuw symbool, net zoals de gekruiste armen uit de eerste film: "Het kan echt van betekenis zijn, om eindelijk vertegenwoordigd te zijn in dit soort films. Lange tijd leek het alsof we beschaamd moesten zijn voor ons erfgoed, beschaamd om wie we zijn. Ik hoop dat het kinderen kan helpen om in de spiegel te kijken, en trots te zijn op wat ze zien." 

BEKIJK - De Mexicaanse acteur Tenoch Huerta Mejía toont het nieuwe gebaar uit "Black panther: Wakanda forever":

Videospeler inladen...

En ja, de trailer gaf het al weg: er staat uiteindelijk een nieuwe Black Panther klaar, maar of die ook zal heersen over Wakanda blijft een vraagteken. "Het gaat over verderzetten wat Chadwick Boseman heeft opgestart, op de manier zoals hij het zou hebben gewild", besluit actrice Danai Gurira. Op die manier is de rol van koning T'Challa toch nog niet helemaal uitgespeeld.

Meest gelezen