Krachtige aardbeving voor de kust van Centraal-Italië, geen melding van grote schade

Voor de kust van Italië, nabij de stad Rimini, heeft een aardbeving met een kracht van 5.7 plaatsgevonden. De beving werd gevoeld in Centraal-Italië en in Kroatië, aan de andere kant van de Adriatische Zee. Meldingen van grote schade of slachtoffers zijn er voorlopig nog niet. 

De schok deed zich iets na 7 uur vanmorgen voor en werd vooral gevoeld langs de kust van de regio Le Marche, in het oosten van het land. Onder meer in de hoofdstad Ancona, Pesaro, Fano en Urbino kwamen er meldingen van gebouwen die enkele seconden door elkaar geschud werden.

Dat het om een zware beving ging, blijkt uit het feit dat ook de omliggende regio's Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië en Lazio, meer centraal in Italië, de schok voelden. In Emilia-Romagna werd de beving geregistreerd in onder meer Rimini, Ravenna, Cesena en Bologna. Dat was ook het geval in Firenze (Toscane) en Rome (Lazio). Zelfs in Trentino, Veneto en Friuli Venezia Giula, regio's die veel noordelijker liggen, was er impact. En ook aan de overkant van de Adriatische Zee, aan de Kroatische kust, werd de schok gevoeld.

Het Italiaanse geologisch instituut INGV lokaliseert het epicentrum in zee, op een diepte van ongeveer 7 kilometer, op zowat 30 kilometer voor de kust van de provincie Pesaro Urbino, in het noorden van Le Marche. Na de eerste beving volgden nog meerdere lichtere naschokken.

Voorlopig is er nog geen duidelijkheid over slachtoffers of zware schade. Volgens Italiaanse media krijgen de hulpdiensten veel oproepen, maar gaat het vooralsnog voornamelijk om meldingen van barsten in gebouwen en geblokkeerde liften. Heel wat mensen zijn naar buiten gegaan om daar de situatie af te wachten. Het treinverkeer in de regio rond Ancona is uit voorzorg stopgezet en in enkele steden blijven de scholen voorlopig gesloten.

Op sociale media circuleren foto's en beelden van na de aardbeving, vooral uit Ancona.

Meest gelezen