Contactopsporingsapp Coronalert is niet meer actief: "Je mag de app verwijderen van je smartphone" 

Na iets meer dan twee jaar trekt België (voorlopig) de stekker uit de contactopsporingsapp Coronalert. Tijdens de pandemie moest die app ons waarschuwen als we in contact waren geweest met iemand die positief had getest op het coronavirus. "Twee weken geleden werd beslist om de app in slaapmodus te zetten", zegt voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing Karine Moykens. "Je mag de app dus verwijderen van je smartphone."

Ken je de Coronalert app nog? De app had één belangrijk doel: de verspreiding van het virus zo snel mogelijk stoppen. Ze werd gelanceerd in september 2020 en moest in de Covid-periode extra hulp bieden aan het klassieke contactonderzoek, waarbij mensen met een risicocontact opgebeld werden.

Tot nu toe kon je de app nog steeds gebruiken, maar daar komt nu een einde aan. "Twee weken geleden werd beslist om de app in slaapmodus te zetten", zegt voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing Karine Moykens in "De Inspecteur" op Radio 2. "Je mag dus de app verwijderen van je smartphone." 

Wat deed de app ook weer?

Even terug naar 8 september 2020: een testpubliek van 10.000 mensen mag voor het eerst de Coronalert app downloaden en uitproberen. Nadat de eerste kinderziektes eruit werden gehaald, wordt de app op 30 september 2020 gelanceerd voor het grote publiek. 

De app werd ontwikkeld als een digitale ondersteuning van de manuele tracing bij de callcenters. Dankzij de app kon je te weten komen of je nauw contact hebt gehad met een andere Coronalert gebruiker die positief testte op het coronavirus. Dankzij die app bleef die persoon ook anoniem. Wanneer je zélf positief testte op het coronavirus, werden je nauwe contacten gewaarschuwd en je bleef zelf ook anoniem. De app zorgde er bovendien ook voor dat de contactopsporing versneld werd.  

Waarom gaat de app in slaapstand?

Ruim twee jaar na lancering van de app, trekt België nu de stekker uit de app. "Op 20 oktober is er beslist op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid om deze Coronalert app in slaapmodus te zetten", zegt Moykens. "Ze is dus niet meer actief."

De beslissing om de app te deactiveren had twee belangrijke redenen. "Het testbeleid is veranderd. We zijn meer gaan inzetten op de antigeentesten en op de zelftesten. Die resultaten werden nergens meer geregistreerd. Dan heeft zo'n app nog weinig zin", vertelt Karine Moykens.

Bovendien was de app ook erg duur. "Een app ontwikkelen zijn eenmalige kosten, maar het kost ook geld om de app actief te houden. Dus zijn we blijven evalueren of er wel nog genoeg gebruikers waren. We hebben een kosten-baten analyse gemaakt en we zijn gaan kijken hoeveel mensen nog gebruik maakten van de app. Op het moment dat de beslissing viel, was het aantal gebruikers teruggelopen naar een gemiddelde van 130 positieve gevallen per week. Dan moet je de beslissing durven maken om ook te stoppen met de app." 

Een app ontwikkelen zijn eenmalige kosten, maar het kost ook geld om de app actief te houden

Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing

Hoe nuttig was de app tijdens de pandemie?

Karin Moykens is ervan overtuigd dat de app zijn nut heeft bewezen. "Op de piekmomenten hadden we anderhalf miljoen gebruikers van de app. Het voordeel was dat men sneller de hoogrisicocontacten kon verwittigen. De app is tijdens de pandemie heel waardevol geweest." 

België is trouwens niet het enige land die de app in slaapmodus zet. "26 Europese landen hadden een soortgelijke applicatie en meer dan de helft van die landen heeft intussen ook al de app stil gelegd." 

Niet iedereen is ervan overtuigd dat Coronalert effectief geholpen heeft om de pandemie in te dijken. Uit een internationale samenwerking van VRT NWS met Le Monde, Die Zeit en The Investigative Desk bleek in mei 2021, acht maanden na de lancering van de app, dat het nut van corona-apps niet te bewijzen valt.

De overheid wist toen zelf niet of de app effectief werkte, omdat ze daar geen gegevens over hadden. Voorzitter Moykens bevestigde dat toen ook.

Een ander onderzoek van VRT NWS toonde ook aan dat er verschillende problemen waren met de app. Technische problemen, maar ook het feit dat de app niet gebruiksvriendelijk was en dat te weinig mensen hem gebruikten, zorgden ervoor dat de app niet altijd deed waar ze voor bedoeld was.

Wat bij een nieuwe golf of pandemie?

Karine Moykens bevestigt dat je de app mag verwijderen. "Sowieso zal iedereen begin volgende week bij het openen van de app een pop-up krijgen met de boodschap dat de app niet meer geactualiseerd wordt. Het is trouwens ook zo dat de informatie over het aantal vaccinaties, nu al niet meer geüpdatet wordt." 

Alle gegevens die tot nu toe verzameld werden, worden bijgehouden. "Stel dat de coronapandemie of een andere pandemie terugkeert, dan kan de app meteen weer geactiveerd worden."

Meest gelezen