De film "Hocus Pocus 2" is momenteel een van de smaakmakers op Disney+.
Disney+

Disney+ wint onverwacht veel abonnees, maar boekt ook diepe verliezen

In het derde kwartaal van dit jaar heeft streamingdienst Disney+ er veel meer nieuwe abonnees dan verwacht bij gekregen. Dat blijkt uit de cijfers voor juli, augustus en september die nu bekendgemaakt zijn. Er kwamen in die periode 12,1 miljoen klanten bij, wat het totale aantal op 164,2 miljoen brengt. Tegelijk boekten de streamingplatformen van Disney ook 1,47 miljard dollar verlies, een dieptepunt.

Er zijn heel wat streamingdiensten die strijden om de gunsten van de kijkers, en de concurrentie is groot. Daarom wordt met veel interesse uitgekeken naar de kwartaalcijfers van de grote spelers. Netflix maakt zijn cijfers voor het derde kwartaal (juli, augustus en september) een maand geleden al bekend. Het platform speelde in het eerste halfjaar nog 1,2 miljoen abonnees kwijt, maar kon daarna 2,4 miljoen nieuwe klanten binnenhalen. Daarmee werd het opnieuw de grootste streamingdienst, met ruim 223 miljoen abonnees.

Op de kwartaalcijfers van Disney+, een van de grootste concurrenten van Netflix, was het wachten tot nu. Disney+ heeft in juli, augustus en september 12,1 miljoen nieuwe klanten bij gekregen. Dat zijn er heel wat meer dan wat analisten had verwacht, en eveneens een pak meer dan het aantal nieuwe klanten bij Netflix. Disney+ zet dus duidelijk zijn opmars verder en heeft nu 164,2 miljoen abonnees.

Disney+ maakt deel uit van Walt Disney Co, dat naast Disney+ ook de streamingdiensten ESPN Plus (sport) en Hulu (entertainment) onder zijn hoede heeft. Alles samen noteren de streamingplatformen van Walt Disney Co 235 miljoen abonnees, meer dus dan Netflix.

"We hebben een keerpunt bereikt"

Toch is het niet allemaal goud wat blinkt. De drie streamingplatformen boekten in het derde kwartaal een totaalverlies van bijna 1,47 miljard dollar. Dat is bijna twee keer zoveel in vergelijking met de cijfers voor het derde kwartaal van vorig jaar. Volgens CEO Bob Chapek is er wel beterschap in zicht. "We hebben een keerpunt bereikt", luidde het. "In het huidige kwartaal beperken de verliezen zich."

Chapek verwacht dat Disney+ in 2024 winstgevend zal zijn. "We geloven dat we op de weg naar een winstgevende streamingdienst zijn, op voorwaarde dat we geen betekenisvolle verandering in het nieuwe economische klimaat zien."

Disney investeerde de voorbije jaren miljarden dollars in streaming. Van een bedrijf volledig geworteld in traditionele televisie is het nu uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op de streamingmarkt. En de jacht op de kijker blijft voortduren. Net als Netflix plant het een abonnementsformule met advertenties.

In het vierde en laatste kwartaal wordt veel verwacht van "Disenchanted", de opvolger van het moderne sprookje uit 2007, en "Hocus Pocus 2", het vervolg op de beroemde heksenfilm uit 1993 met Bette Middler, Sarah Jessica Parker en Kathy Najimy. Die film ging op 30 september in premiĆØre op Disney+ en is volgens Bob Chapek de meest bekeken premiĆØre in de geschiedenis van Disney+. Daarnaast is er de serie "Andor", uit het universum van "Star Wars".

Meest gelezen