Minister Lahbib zal een van eerste WK-wedstrijden van Rode Duivels bijwonen in Qatar: "Niet gaan, is ons isoleren op het internationale toneel"

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zal bij een van de eerste wedstrijden van de Rode Duivels op 23 november afzakken naar het WK in Qatar. Ze zal daarbij een duidelijke boodschap brengen rond mensenrechten, arbeidsomstandigheden en rechten voor de queer gemeenschap. Daarover is de federale regering het zonet eens geraakt. Ook in sommige van onze buurlanden is de politieke vertegenwoordiging op het kampioenschap een netelige kwestie. 

Vanaf wanneer stuurt ons land politieke vertegenwoordigers naar het WK in Qatar en wie moet dan afzakken? Het is een kwestie die al een tijdlang de federale regering verdeelt. Vooral de Franstalige ecologisten van Ecolo willen een forse stelling innemen over de mensenrechtenschendingen en overleden arbeiders bij de bouw van de voetbalstadions in de Golfstaat. Zij stelden voor om enkel een ambassadeur te sturen.

Er werd verwacht dat vandaag een compromis uit de bus zou komen waarbij koning Filip en premier Alexander De Croo (Open VLD) naar Qatar konden als de Rode Duivels het tot de halve finales schopten. Volgens een computermodel van de KU Leuven is de kans dat de Duivels de halve finales halen maar 21 procent. Het model houdt rekening met de resultaten van recente wedstrijden en de marktwaarde van de basiself van elk land. 

Maar zelfs dat compromis bleek te gevoelig op de federale kern vanmiddag. Uiteindelijk is er geen beslissing genomen over de mogelijke reis van het koningshuis of de premier. Enkel de minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zal de eerste ronde van de Duivels bijwonen. 

Fonds voor slachtoffers

Lahbib wijst daarvoor op de economische en geopolitieke banden met Qatar. "Qatar is ook een van onze belangrijkste gasleveranciers", laat Lahbib weten. "Daarnaast is het een land waarop we konden rekenen toen we onze mensen uit Afghanistan moesten repatriëren", klinkt het. Ook onze Europese buren zullen hooggeplaatste vertegenwoordigers sturen. "Niet gaan, is ons isoleren op het internationale toneel." 

Qatar is ook een van onze belangrijkste gasleveranciers

Communicatie minister Lahbib

Maar de minister wil er wel een duidelijke boodschap overbrengen over mensenrechten, arbeidsomstandigheden en rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. Zo is er de concrete vraag om een fonds op te richten om de slachtoffers van de slechte werkomstandigheden te vergoeden."Als we willen dat de zaken evolueren, moeten Qatar steunen bij z’n inspanningen om die omstandigheden te verbeteren."

Premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland (2021).

Morgenmiddag maakt bondscoach Roberto Martinez overigens bekend welke 26 spelers 15 november mee op het vliegtuig mogen stappen voor het Wereldkampioenschap. Dat begint op 20 november, maar de eerste wedstrijd van de Belgen tegen Canada staat gepland op 23 november, om 20 uur. 

Buurlanden

Ook in onze buurlanden is de politieke vertegenwoordiging op het WK een groot thema. In Nederland gaf koning Willem-Alexander vorige week woensdag aan dat hij nog moet beslissen of hij naar Qatar gaat. “Ik houd alle opties open”, zei hij toen, al toonde het ontwijkende interview wel hoe netelig de symbolische kwestie is voor de Nederlandse koning. Er zal ook een afgevaardigde van de regering zijn, liet de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra weten. 

In Duitsland heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Sport Nancy Faeser al gezegd dat ze naar de eerste wedstrijd van de Duitsers tegen Japan zal komen. Nochtans veroorzaakte Faeser recent een kleine diplomatieke rel omdat ze kritiek uitte op het WK in Qatar. Daarop werd de Duitse ambassadeur op het matje geroepen. 

Meest gelezen