CLI

Minister Demir wil Ventilusrapport volgen dat bovengrondse kabel voorstelt: "Heeft geen zin om hier nog lang over te discussiëren" 

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zegt dat het nieuwe rapport over de Ventilus-hoogspanningslijn in West-Vlaanderen "duidelijk is". Dat rapport stelde nogmaals dat een bovengrondse kabel met wisselstroom de meest haalbare optie is. "Het is wat het is", zegt Demir daarover nu in het Vlaams Parlement. Vanavond overlegt de Vlaamse regering met de lokale bewegingen die zich verzetten tegen zo'n bovengronds tracé. Morgen bespreekt ze welke compensaties mogelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen die zullen moeten verhuizen.   

In het Vlaams Parlement heeft Demir zich voor het eerst uitgesproken over het Ventilusproject sinds maandag het rapport van de Duitse wetenschapper Dirk Westermann bekend raakte. De Ventilus-hoogspanningslijn moet energie van windmolens op zee aan land brengen in West-Vlaanderen. Daarnaast dient het als een back-up voor de bestaande Stevin-lijn. 

In september werd een bijkomende evaluatie gevraagd omdat er veel lokaal verzet bleef tegen een bovengrondse hoogspanningslijn. De burgerbewegingen en lokale besturen, waaronder enkele van regeringspartij CD&V, wijzen vooral op het beperkte statistische verband dat is aangetoond van zo'n kabel met kinderleukemie. Daarom blijven ze pleiten voor een ondergrondse kabel.

Niemand ging zich verzetten als het ondergronds kon, maar er is nu duidelijkheid. Het is helder wat het rapport zegt

Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie (N-VA)

Maar de Duitse wetenschapper bevestigde in zijn rapport de eerdere wetenschappelijke analyses: een bovengrondse kabel met wisselstroom is op dit moment de meest haalbare en betaalbare optie. "Niemand ging zich verzetten als het ondergronds kon, maar er is nu duidelijkheid. Het is helder wat het rapport zegt", zei Demir daarover in het Vlaams Parlement. Dat het bovengrondse traject er zeker komt, wilde ze duidelijk nog niet met zo veel woorden gezegd hebben voor het dossier morgen op de Vlaamse regering komt. 

Vergoedingen

Op die Vlaamse ministerraad morgen zullen ook mogelijke compensaties worden besproken voor bijvoorbeeld mensen die zullen moeten verhuizen door de nieuwe hoogspanningslijn. "Ik heb een pakket van flankerende maatregelen voor woningen, landbouwbedrijven en lokale besturen voorbereid. Ook dat zal onderdeel uitmaken van de ministerraad", zei Demir. Volgens onze informatie is het goed mogelijk dat de Vlaamse regering voor die vergoedingen zal moeten aankloppen bij het federale niveau. 

BEKIJK - Minister Demir zegt dat het nieuwe Ventilusrapport "duidelijk is":

Videospeler inladen...

Waar het bovengrondse traject precies komt, is nog niet helemaal duidelijk. "In februari zal er een tracé worden gekozen. Er wordt daarbij rekening gehouden met een traject waar we zo weinig mogelijk woningen moeten raken", zei Demir. Verder herhaalde ze dat er een systeem komt waarbij burgers de stroompieken op hoogspanningslijnen in hun buurt kunnen opvolgen.  "De bedoeling is om dat over heel Vlaanderen uit te rollen, want je hebt overal deze kabels." 

Been stijf houden

Net zoals in dat andere dossier dat vandaag werd besproken in het Vlaams Parlement - het mestactieplan - kreeg Demir kritiek van parlementsleden van CD&V, een mede-regeringspartij. Vooral de burgemeester van Ledegem Bart Dochy (CD&V) blijft zich fel uitspreken tegen een bovengrondse Ventiluskabel. 

Dochy bekritiseerde de "Brusselse cenakels" die hun voeling met het lokale niveau kwijt zouden zijn. Hij blijft hameren op technologische vooruitgang die in de toekomst een ondergronds tracé wel mogelijk kan maken. Maar ook N-VA-burgemeester Bert Maertens van Izegem pleitte voor compensaties om ondernemers die rond het tracé werken niet weg te jagen. 

Oppositiepartij Vlaams Belang liet het dan weer niet na om de moeilijke positie van CD&V nog eens in de verf te zetten. "Wat zit CD&V eigenlijk nog in de Vlaamse regering te doen als jullie gewoon op de knieën gaan? Blijf het been stijf houden", riep parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) op. 

Minister Demir ging de afgelopen dagen niet in op onze vraag om een uitgebreider interview over het dossier. 

BEKIJK - Veel vragen en bedenkingen over Ventilus in het Vlaams Parlement :

Videospeler inladen...

Meest gelezen