Invision

Jennifer Aniston vertelt voor het eerst over ivf-behandeling en hoe ze ongewild kinderloos bleef: "Mijn kans is verkeken"

In een interview met het Amerikaanse magazine Allure heeft de Amerikaanse actrice Jennifer Aniston, bekend uit de serie "Friends", voor het eerst verteld over haar vruchtbaarheidsproblemen- en behandelingen. "Ik heb alles geprobeerd, ik zou er alles voor gegeven hebben", zegt ze. "Maar mijn kans is nu verkeken." In het verleden speculeerde de pers dikwijls over een mogelijke zwangerschap en kreeg Aniston het hard te verduren omdat ze geen kinderen had. Aniston zegt dat ze nu eindelijk alle stress kan laten varen.  

Jennifer Aniston (53) werd in de jaren 90 wereldberoemd als Rachel uit de iconische Amerikaanse hitserie "Friends". Ze stapte twee keer in het huwelijksbootje. In 2000 trouwde ze met acteur Brad Pitt, maar dat huwelijk eindigde in 2005. In 2012 trouwde ze met acteur Justin Theroux, het koppel scheidde in 2017. Beide huwelijken bleven kinderloos. De media speculeerden te pas en te onpas over een mogelijke zwangerschap van Jennifer Aniston en de redenen waarom ze maar geen kinderen kreeg. De actrice werd soms persoonlijk aangepakt.

Pas nu komt Aniston met het pijnlijke verhaal over haar ongewenst onvervulde kinderwens naar buiten. "Ik heb niks te verbergen", zegt ze in het interview met Allure. Ze vertelt heel open over haar vruchtbaarheidstraject en alle mogelijke behandelingen die ze heeft ondergaan om kinderen te krijgen. Een emotionele reis die uiteindelijk op niets is uitgedraaid.

"Als dertiger en veertiger heb ik een hele harde tijd meegemaakt. Maar als ik daar niet had door gemoeten, was ik vandaag niet de persoon die ik was. Ik probeerde zwanger te geraken, en dat was een uitdagend pad voor mij."  

"Jarenlang waren er speculaties, dat was heel hard"

Niemand wist waar Aniston door ging. "Jaren en jaren waren er speculaties. Dat was heel hard. Ik heb ivf geprobeerd, ik dronk Chinese thees, noem maar op. Ik probeerde alles. Ik had er ook alles voor overgehad dat iemand vroeger tegen mij had gezegd: Laat je eicellen invriezen, doe jezelf dat plezier. Maar je denkt er gewoon niet aan. En dus sta ik vandaag op dit punt. Mijn kans is nu verkeken."

In die periode verschenen met de regelmaat van de klok ronkende titels en suggestieve foto's over een mogelijke zwangerschap van Aniston. Het ging ook verder dan dat. De actrice werd onder meer omschreven als "egoïstisch" omdat men aannam dat ze geen kinderen zou willen en dat ze daarmee haar echtgenoten wegjoeg. "Het verhaal was dat ik alleen om mijn carrière gaf", zegt ze daar nu over. "God verhoedde het dat een vrouw succesvol is en geen kind heeft. En de reden dat mijn man me verliet, dat ons huwelijk kapotging, dat was omdat ik hem geen kind wilde geven. Het waren allemaal absolute leugens. Maar nu heb ik niets meer te verbergen."

In 2016 schreef Anniston een vlammende open brief in "The Huffington Post" waarin ze uithaalde naar "de leugenindustrie van de pers". Voor de zoveelste keer was geïnsinueerd dat de actrice zwanger was, met foto's van haar op het strand met een heel licht bollende buik. "Ik heb nooit gereageerd op roddels, maar ik wil wel deelnemen aan het bredere debat over hoe vrouwen geportretteerd worden in de media", schreef ze.

"Ik heb het helemaal gehad met de manier waarop de media vrouwen onder de loep nemen. (...) "De manier waarop de media mij neerzetten is niet menselijk voor vrouwen. Er wordt enkel gefocust op het uiterlijke voorkomen van een vrouw. Op haar huwelijkse status, en of ze moeder is. Dat is walgelijk, absurd en verontrustend."

"Nul spijt"

Aniston heeft jaren haar verhaal verborgen gehouden. "Ik was daar heel beschermend over, omdat ik het gevoel heb dat er maar heel weinig is dat ik voor mezelf kan houden", zegt ze daarover in Allure. Nu komt ze er toch mee naar buiten. "De wereld creëert narratieven die niet waar zijn, dus kan ik nu evengoed de waarheid vertellen. Het voelt alsof ik nu uit mijn winterslaap kom. Ik heb niets meer te verbergen", herhaalt ze nog eens.

Spijt van haar pogingen heeft ze niet. "Nul spijt", zegt ze. "Ik voel me nu zelfs een beetje opgelucht, omdat ik het mij nu niet meer hoef af te vragen. Kan het nog, zwanger worden? Misschien. Misschien. Misschien. Daar hoef ik nu niet meer aan te denken."

Meest gelezen