Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Wordt kiesresultaat Georgia (alweer) beslissend voor Senaatsverkiezingen in VS? "Uitslag kan nog weken op zich laten wachten"

Wie wint de Senaatsverkiezingen in de VS? Het blijft voorlopig een nek-aan-nekrace tussen de Republikeinen en de Democraten. Het resultaat in de Amerikaanse staat Georgia zou wel eens de doorslag kunnen geven, alleen komt daar vandaag geen winnaar uit de bus. Zowel de Democratische als de Republikeinse kandidaat halen geen meerderheid en dus moeten de kiezers opnieuw naar de stembus op 6 december. "Pas dan zullen we weten wie mogelijk de macht in de Senaat verwerft", zegt VRT NWS-journalist Thomas De Graeve.  

Net zoals bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 zou Georgia wel eens opnieuw de beslissende staat kunnen worden. "Er wordt nog geteld in Nevada en Arizona, maar stel dat één van de Democraten daar zijn zetel verliest, dan komt het aan op Georgia", zegt VRT NWS-journalist Thomas De Graeve vanuit Atlanta. "En het zou nog wel eens enkele weken kunnen duren voor we weten wie daar wint."

In Georgia moet de winnaar meer dan 50 procent van de stemmen binnenhalen en dat is voorlopig niet het geval. Zowel de zittende Democratische senator Raphael Warnock als zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker schommelen rond de 49 procent, een derde kandidaat haalt 2 procent van de stemmen. "Als dat zo blijft, dan komt er een tweede ronde op 6 december. Mogelijk weten we pas dan wie de macht in de Senaat verwerft."

BEKIJK - Journalist Thomas De Graeve volgt de spannende strijd om de Senaat in Georgia:

Videospeler inladen...

Intussen heeft Brad Raffensperger, de "Secretary of State" van Georgia, bevestigd dat er een tweede ronde komt op 6 december. Ook Raphael Warnock deelde het nieuws via Twitter.

"In Nevada zijn 80 procent van de stemmen geteld, daar ligt de Republikeinse kandidaat voor op de zittende Democratische senator, maar die resultaten kunnen nog veranderen", zegt De Graeve. "Er moeten vooral nog stemmen worden geteld rond Las Vegas en Reno, gebieden waar de Democraten gewoonlijk sterk scoren." 

"In Arizona is 70 procent van de stemmen geteld, daar hebben we de omgekeerde situatie. In Arizona ligt de Democratische zittende senator voorlopig voor op de Republikeinse kandidaat. Maar ook daar kunnen de resultaten nog dichter bij elkaar komen."

Meest gelezen