Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans president Biden reageert op tussentijdse verkiezingen: "Minder zetels verloren dan verwacht"

"De gigantische rode golf die werd voorspeld, is uitgebleven. We hebben minder zetels verloren dan verwacht." Amerikaans president Joe Biden heeft voor het eerst gereageerd op de voorlopige resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Volgens Biden zijn het op sommige vlakken de beste tussentijdse verkiezingen voor de Democraten sinds lang. "Veel kiezers hebben het signaal gegeven dat ze bezorgd zijn. Die boodschap is aangekomen."

Amerikaans president Joe Biden had het in zijn speech over "een goede dag voor de democratie en een goede dag voor Amerika". "Het Amerikaanse volk heeft gesproken en nog maar eens bewezen dat democratie is wie we zijn", zei Biden.

Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, lijkt het verlies voor de Democraten relatief goed mee te vallen. "De voorspelde rode golf is uitgebleven", zei Biden. "Elke verloren zetel is pijnlijk, maar de Democraten hebben het goed gedaan. We hebben in het Huis van Afgevaardigden zelfs minder zetels verloren dan eender welke andere Democratische president tijdens zijn eerste tussentijdse verkiezingen de voorbije 40 jaar. Het zijn de beste tussentijdse verkiezingen voor gouverneurs sinds 1986."

BEKIJK - "Ik wist dat we het goed zouden doen", zegt president Joe Biden in z'n speech:

Videospeler inladen...

"De kiezers hebben hun bezorgdheden duidelijk gemaakt, over de gestegen kosten, inflatie, criminaliteit en veiligheid... Ze hebben het signaal gegeven dat ze de democratie en het recht om te kiezen willen beschermen. Ik wil vooral ook de jonge mensen bedanken voor hun opkomst."

Biden zei in zijn speech ook bereid te zijn om samen te werken met zijn Republikeinse collega's. "Het Amerikaanse volk heeft anderzijds ook aangegeven dat ze verwachten dat de Republikeinen ook met mij samenwerken. Ik sta open voor elk goed idee", aldus Biden.

Biden herhaalde ook dat hij in 2024 een gooi wil doen naar een tweede mandaat, maar stelde dat hij dat "begin volgend jaar" nog zal bevestigen omdat het om een beslissing gaat die in familieverband moet worden genomen.

BEKIJK - President Biden benadrukte ook dat hij bereid is om samen te werken met de Republikeinen, maar over een aantal zaken, zoals de klimaatafspraken, wil hij geen compromissen sluiten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen