Saskia Vanderstichele.

Brusselse groendienst plant 540.000 bloembollen in Jubelpark

Krokussen, hyacinten en narcissen: deze week planten de groendiensten van het Jubelpark maar liefst 540.000 bloembollen. Dat moet het park niet alleen opfleuren, maar moet ook de bodem en de bomen beschermen.

Het project, momenteel nog in een testfase, maakt onderdeel uit van een algemene restauratie van het Jubelpark. Die oefening moet tegen 2030 afgerond zijn, want het park speelt een symbolische rol bij de viering van de tweehonderdste verjaardag van België.

De bloembollen en zaden werden aangekocht in Nederland en worden deze week in de grond gestopt. Het betreft een tiental soorten. “Waaronder krokussen, sneeuwklokjes en narcissen", vertelt Tijmen Verver van Verver Export, het bedrijf dat het zaaigoed mocht leveren. "Die soorten kunnen al vroeg op het jaar uitkomen, wat dan weer bijen aantrekt, en wat natuurlijk de biodiversiteit versterkt."

Na de lente neemt de bloei van wilde planten en bloemen het over van de bolgewassen. Die combinatie van voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers zorgt er dus voor dat bezoekers van begin februari tot eind juli kunnen genieten van de bloemenweelde. Het zijn bovendien ook allemaal meerjarige bloeiers, die makkelijk tien à twintig jaar na elkaar kunnen uitkomen.

Bomen beschermen

De 540.000 bloembollen zullen het park niet alleen meer kleur geven, na de testfase zullen ze ook doelbewust rond bomen worden geplant. Die krijgen het namelijk hard te verduren. Te veel voorbijgangers stampen de bodem (onbewust) aan en laten er zo alle lucht en water uit verdwijnen. “Als de bloemen bloeien, gaan mensen er niet meer op wandelen. Op die manier wordt de grond rond de bomen afgeschermd en zal de bodem op termijn hopelijk verbeteren”, legt Jean-Christophe Trillet uit, hij werkt voor Leefmilieu Brussel. Er zullen ook hekjes en haagjes rond de perkjes komen.

Voor de totale renovatie van het Jubelpark voorziet Beliris, het federale investeringsfonds voor Brussel, ongeveer twee miljoen euro.

Meest gelezen