Guus Schoonewille

Ook vannacht nog staking in Gents postsorteercentrum: postbedeling in Oost-Vlaanderen opnieuw zwaar verstoord

Ook vandaag nog zal er geen of amper post bedeeld worden in onze provincie. In het postsorteercentrum in Gent hebben net als gisteren heel wat werknemers het werk neergelegd. Ze eisen voldoende personeel.

De kans dat er vandaag voor de tweede dag op rij geen post in je brievenbus valt, is groot. In het postsorteercentrum in Gent, dat de bedeling van Oost- en West-Vlaanderen organiseert, hebben weer heel wat werknemers het werk neergelegd.

Bij de sortering gaat het om 80 Ć  90 procent van de werknemers die staakten, bij de afdeling transport legde 60 procent het werk neer

Patrick Waumans, liberale vakbond VSOA

"Er is deze nacht eenĀ stakingsgolf geweest bij het interne personeel van de sortering", zegt Patrick Waumans van de liberale vakbond VSOA. "Zo'n 80 Ć  90 procent van de werknemers die instaan voor de sortering, heeft het werk neergelegd. Ook een groot deel van de chauffeurs van de transportafdeling is in staking gebleven. Daar gaat het om zo'n 60 procent."

En dat heeft uiteraard gevolgen voor de postbedeling. "Het gevolg is dat er weinig briefwisseling wordt doorgestuurd van het sorteercentrum naar de kantoren, waardoor er ook weinig brieven zullen rondgedeeld worden, vrees ik. De postbedeling zal zwaar verstoord zijn."

Als er te weinig personeel is blijft het werk liggen en dat zorgt voor druk bij het bestaande personeel
Patrick Waumans, liberale vakbond VSOA

De reden voor een tweede stakingsdag op rij is het tekort aan personeel. "We vragen niet gewoon meer, maar wel voldoende personeel, zodat de organisatie werkbaar blijft. Het is geen geheim dat veel bedrijven op zoek zijn naar personeel, maar als er in een bedrijf als Bpost te weinig personeel is, dan blijft het werk liggen en dat geeft alleen maar meer werk."

"De druk op het bestaande personeel wordt groter en groter. We zien dat heel wat mensen daardoor uitvallen wegens ziekte of op zoek gaan naar een andere job omdat ze de druk niet meer aankunnen.

Kwaliteit

Waumans beseft dat het gevoelig ligt om twee dagen op rij te staken, maar er is geen andere keuze, zegt hij. "Wij staken niet graag. We proberen altijd in overleg te gaan, maar we moeten onze achterban volgen. Net zoals het bedrijf kwaliteit vraagt van het personeel, vraagt het personeel kwaliteit van het beleid."

Meest gelezen