Archiefbeeld ter illustratie

Provinciale aanpak van transmigratie levert op: Van 357 onderschepte personen vorig jaar naar 83 dit jaar 

De provincie Vlaams-Brabant lijkt de oplossing gevonden te hebben voor de problematiek rond transmigranten op haar snelwegparkings. Privébewaking, hekken en camera's zorgen ervoor dat het aantal onderschepte transmigranten al is teruggelopen van 357 vorig jaar naar voorlopig 83 dit jaar. "Onze aanpak heeft dus een positief effect, maar de problematiek blijft actueel", zegt gouverneur Jan Spooren. 

De provincie haar multidisciplinaire aanpak van de problematiek rond transmigranten lijkt zijn vruchten af te werpen. Die transmigranten begeven zich vaak naar snelwegparkings om in een vrachtwagen de oversteek naar Groot-Brittannië te wagen. Hun aanwezigheid heeft al voor heel wat overlast en veiligheidsproblemen gezorgd. "De parkings sluiten was geen optie. Je zou het probleem enkel verplaatsen naar andere parkings. Er was ook de vrees dat vrachtwagens zouden parkeren in dorpskernen. Ook economisch gezien is het niet mogelijk", steekt gouverneur Jan Spooren van wal. 

Een mogelijke verklaring voor de sterke daling is het conflict in Oekraïne. Daardoor stokt de hele transmigratieketting. Maar zeker zijn we daar niet van
Gouverneur Jan Spooren

Daarom bedacht hij samen met de parketten, de politie, de Dienst Vreemdelingenzaken en het Agentschap Wegen en Verkeer verschillende maatregelen. "We zetten onder andere in op een betere inrichting van parkings met afsluiting en camera's. Bovendien rekenen we op privéfirma's voor de bewaking van de dienstenzones." 

Die gecombineerde aanpak lijkt te werken. Tot en met september van dit jaar werden slechts 83 transmigranten onderschept. In heel 2021 waren dat er nog 357.  Ook het aantal meldingen door de politie loopt sterk terug. Dat aantal lag op 20 oktober slechts op 31. Vorig jaar bedroeg het 211. 

Een echte verklaring voor de huidige drastische daling of het hoge aantal onderscheppingen tijdens corona heeft de gouverneur niet. "Mogelijk zit het conflict in Oekraïne er voor iets tussen. Daardoor is de transmigratie uit andere landen in het algemeen een beetje gestokt. Maar er is geen echte verklaring voor. Hoewel transport daalde tijdens de pandemie, nam het aantal transmigranten niet af. De vrachtwagens die langskwamen, werden misschien dus veel sneller een doelwit." 

Vlaams minister Peeters aan zet

"Hoewel we dus kunnen concluderen dat onze maatregelen werken, beseffen we dat de problematiek er altijd zal blijven. De parkings blijven hun aantrek hebben. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten", benadrukt Spooren. 

De provincie rekent dan ook op Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Haar kabinet bevestigt dat het contract met de bewakingsfirma's verlengd wordt.  Ook zal er geïnvesteerd worden in een aantal parkings en dienstenzones. Zo krijgt de parking in Groot-Bijgaarden extra camerabewaking. De zones in Peutie, Everberg, Heverlee en Walshoutem krijgen nieuw hekwerk. 

Meest gelezen