Radio2

West-Vlaamse burgemeesters leggen zich niet zomaar neer bij keuze voor bovengronds, eerste tekenen van verzet uit "hoogspanningszone" 

De burgemeesters van de West-Vlaamse gemeenten langs het traject van de te bouwen Ventilus-hoogspanningslijn zijn niet blij met de beslissing van de Vlaamse regering om te kiezen voor de bovengrondse optie. Volgens burgemeester Bart Dochy (CD&V) van Ledegem behouden de gemeenten zich het recht voor om zich aan te sluiten bij eventuele bezwaarschriften van lokale actiegroepen tegen Ventilus. Vanop het terrein zelf komen intussen ook negatieve reacties.

De burgemeesters hadden gisteravond nog een overlegronde met professor Westermann, de expert die op zijn beurt heeft gesteld dat de ondergrondse optie die de burgemeesters zo graag willen in feite vandaag onhaalbaar is. Burgemeester Dochy heeft het over een "ontgoochelend moment". "Het was amateuristisch georganiseerd, maar professioneel in het ontwijken van de gestelde vragen", zegt hij aan Radio 2. 

De gemeenten behouden zich het recht voor om samen met de burgerbewegingen procedures te voeren

burgemeester Bart Dochy (CD&V) van Ledegem

"Dat rapport (van Westermann, red.) bevat heel wat positieve elementen over de ondergrondse technologie", aldus Bart Dochy, die optreedt als spreekbuis voor zijn collega's. "Wij willen dat dit verder wordt ontwikkeld en dat Vlaanderen daarvoor inspanningen moet doen als innovatieve en dichtbevolkte regio. Wij vragen de Vlaamse regering om een initiatief te nemen om die technologie snel te ontwikkelen."

Hoe kijkt Dochy naar de beslissing van de Vlaamse regering om te gaan voor een bovengrondse oplossing en komt de "ondergrondse technologie van de toekomst" niet te laat voor Ventilus? "Vlaanderen zal zijn eigen complexe procedures moeten gebruiken. Dat betekent dat er heel wat momenten zijn waar bezwaarprocedures kunnen worden opgestart. De gemeenten behouden zich het recht voor om daar samen met de burgerbewegingen op in te gaan en procedures te voeren."

Volgens Dochy zullen de gemeenten "individueel oordelen of daarin een opportuniteit is". Met andere woorden: Dochy en zijn collega's leggen zich niet neer bij de keuze voor een bovengrondse hoogspanningslijn en sluiten niet uit dat ze zich zullen aansluiten bij eventuele bezwaarprocedures.

BEKIJK - "Mensen voelen zich machteloos" zegt Korneel Verleden van burgerplatform Lendelede:

Videospeler inladen...

Vandaag heb ik gehoord dat de burgemeesters hun verzet staken

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi interpreteert de woorden van de burgemeesters toch enigszins anders. "Vandaag heb ik gehoord dat de burgemeesters hun verzet staken, net omdat ze ruimte hebben gekregen om in gesprek te gaan", zegt hij aan "Villa Politica". Eigenlijk heeft Mahdi het over wat er nu nog te gebeuren staat. Hij verwacht dat velen zullen gerustgesteld worden als er meer duidelijkheid komt over het exacte tracé van Ventilus.

Hij staat wel achter de vraag om meer Vlaamse investeringen in ondergrondse technologie voor hoogspanningslijnen, maar acht dat vooral nuttig voor andere hoogspanningslijnen in de iets verdere toekomst.

BEKIJK - CD&V-voorzitter Sammy Mahdi denkt dat het wel goed komt met Ventilus:

Videospeler inladen...

Het enige wat ons nu nog rest, is om een procedure op te starten

Lieven Vandamme (Burgerplatform "Begraaf Ventilus")

"We wilden constructief meewerken aan een oplossing, maar men is geen centimeter opgeschoven in onze richting", reageert Lieven Vandamme van het burgerplatform "Begraaf Ventilus" in "De wereld vandaag", op radio 1. "Men heeft ook geen enkel tegenvoorstel gedaan in de afgelopen drie jaar." Conclusie? "Het enige wat ons nu nog rest, is om een procedure op te starten."

Dat de burgemeesters hun verzet zouden staken, betwist Vandamme. "Wij staan in zeer nauw contact met de burgemeesters, zeker met de CD&V-burgemeesters."

Wij zullen ons met hand en tand verzetten

Frederik Vandenberghe (Skyline Communications)

"Het komt wel stevig binnen", reageert Frederik Vandenberghe van het softwarebedrijf Skyline Communications uit Izegem, dat mogelijk onder de nieuwe hoogspanningslijn komt te liggen. Hij heeft het over "een kleine mokerslag voor veel West-Vlamingen".

"Wij zullen ons met hand en tand verzetten tegen het Ventilusproject als men hier boven Skyline Communications wil komen", zegt Vandenberghe aan Radio 2. Het moet nog bepaald worden waar Ventilus precies komt. Desnoods wil het bedrijf verhuizen. Er werken 300 mensen.

BEKIJK - Anne Vanrenterghem geeft duiding in het VRT NWS Journaal en haalt een reactie bij plaatselijke burgemeester Dochy:

Videospeler inladen...

Meest gelezen