Rob Engelaar Fotografie

Cryptomunten onder druk na mislukte overnamedeal tussen FTX en Binance: bitcoin zakt naar laagste waarde in twee jaar tijd

Cryptoplatform Binance zal dan toch zijn rivaal FTX.com niet overnemen. FTX is een grote speler in de cryptowereld, maar verkeert in een "aanzienlijke liquiditeitscrisis" en na een audit zou ook "wanbeheer" met fondsen van klanten vastgesteld zijn. De excentrieke topman Sam Bankman-Fried had gehoopt op een redding in de vorm van een overname door Binance, maar die deal gaat dus niet door. De mislukte overname zorgt voor paniek op de cryptobeurzen, ook de bitcoin kreeg een stevige tik en zakte naar de laagste waarde in twee jaar tijd.

Eerder deze week rees er twijfel over de rekeningen van cryptoplatform FTX, waar je cryptomunten kan kopen en verkopen. Topman Sam Bankman-Fried zou "wegens een aanzienlijke liquiditeitscrisis" hulp gevraagd hebben aan Changpeng Zhao, CEO van grote rivaal Binance. Afgelopen dinsdag zou Binance een intentieverklaring ondertekend hebben om FTX.com te kopen. Opmerkelijk, want Binance had zelf bijgedragen aan de ondergang van FTX.

Zhao voegde daar wel aan toe dat Binance een audit van FTX zou uitvoeren, een standaardprocedure voor fusies en overnames. En die audit bleek weinig rooskleurig: het gat tussen schulden en bezitting bij FTX zou meer dan 6 miljard euro bedragen en er werd ook "wanbeheer" vastgesteld met fondsen van klanten. Redenen genoeg voor Binance om de overnamedeal af te blazen.

Na een audit van de activiteiten van FTX "hebben we besloten om niet door te gaan met de overname van FTX.com", klonk het in een tweet.

Topman Sam Bankman-Frie, die door de gespecialiseerde krant Bloomberg wordt omschreven als "de John Pierpont Morgan van de cryptowereld", verkeert nu in moeilijke papieren. Gerjan Verdickt, assistent-professor financiële economie aan de KU Leuven, vermoedt dat de concurrentie de CEO een lesje in nederigheid wilden geven: "FTX heeft een opvallende, arrogante CEO die bijvoorbeeld al liet uitschijnen dat hij investeringsbank Goldman Sachs kon overkopen." 

Eerder deze week werd zijn persoonlijk vermogen nog geschat bijna 16 miljard euro, maar na de liquiditeitsproblemen van FTX en de mislukte verkoop aan Binance daalde de waarde van zijn FTX-munt met meer dan 75 procent: Bankman-Fried zou zo maar liefst 15 miljard euro verlies geleden hebben in een dag tijd, het grootste cryptoverlies ooit. 

BELUISTER - Gertjan Verdickt, assistent-professor financiële economie aan de KU Leuven, vertelt in "De Wereld Vandaag" waar de problemen bij FTX vandaan komen:

Recordverlies van 15 miljard euro in een dag

FTX.com, dat in januari nog op 32 miljard euro werd geschat, werd tot voor kort beschouwd als een sterke speler in de sector, maar de toekomst is nu zeer onzeker. Wat als je zelf belegger bent op FTX? Verdickt: "Enerzijds zo snel mogelijk verkopen, anderzijds hopen dat er snel geld komt. Een bank wordt gered door de overheid omdat de impact op de economie groot is. Maar hier gaat de overheid beleggers niet vergoeden en kan het dus zijn dat je effectief je geld kwijt bent."

De mislukte overname leidde ook tot paniek in de brede cryptowereld. De waarde van de Bitcoin daalde met 16 procent tot 15.750 euro, de laagste koers sinds november 2020. Intussen is de waarde van de virtuele munt wel weer wat hersteld, tot 16.600 euro.

Meest gelezen