Roberto Martinez geeft tekst en uitleg bij zijn WK-selectie: “Op dit moment denken we dat Lukaku ook in groepsfase een rol zal kunnen spelen”

Roberto Martinez heeft donderdagmiddag zijn 26-koppige selectie voor het WK bekendgemaakt. Achterin liet de bondscoach ouwe getrouwen Dedryck Boyata en Jason Denayer thuis, voorin is Romelu Lukaku er ondanks zijn hamstringblessure wel bij. “Met Witsel en Kompany hebben we dit ook al gedaan.”

Yanko Beeckman

LEES OOK. OPGELIJST. Dit zijn de 26 spelers die België vertegenwoordigen op het WK voetbal

De toestand van Romelu Lukaku was het voornaamste onderwerp op de persconferentie van Martinez. “We hebben een duidelijk plan met Romelu”, aldus de bondscoach. “De voorbije dagen zijn voor hem positief geweest. Op dit moment hebben we het gevoel dat hij ook in de groepsfase een rol zal kunnen spelen. Maar het is moeilijk om daar nu al voorspellingen over te doen. Er is de groepfase, daarop kunnen we ons voorbereiden. Daarna begint een nieuwe wereldbeker. Op dit moment hebben we het gevoel dat Lukaku zeker klaar kan geraken voor dat tweede deel. Hij zal impact kunnen hebben. We hebben een ervaren medisch departement. Witsel had ook een stevige blessure voor het EK, Kompany in 2018 ook en hij geraakte ook fit voor de derde match. Het is dus geen speciale behandeling voor Lukaku. Het is een normale manier van werken.”

©  AP

Met Michy Batshuayi en Lois Openda werden er twee back-upsitsen opgeroepen. “Lukaku zal er niet van het begin bij zijn. Daarom hebben we nog twee andere spitsen mee, twee echte specialisten. Batshuayi heeft ervaring bij de Duivels. Openda heeft een heel ander profiel. Hij werkt hard en creëert zo ruimtes. Dat is interessant. Tegen Polen heeft hij laten zien dat hij klaar is om een rol te spelen.”

Moeilijke beslissingen achterin

Achterin moest de bondscoach een paar zware beslissingen nemen. Zo zitten Dedryck Boyata en Jason Denayer niet in de selectie. Die laatste is wel een van de vier stand-byspelers, net als Dodi Lukebakio, Bryan Heynen en Alexis Saelemaekers. “We volgen Denayer op in Dubai. Maar hij heeft in laatste instantie nog een blessure opgelopen. Daarom is hij stand-by. Ik ga niet liegen: het was moeilijk om sommige jongens thuis te laten. Boyata heeft een belangrijke bijdrage gehad. Maar we moeten de risico’s op medische problemen beperken. Ik heb met hem gesproken voor deze persconferentie, uiteraard was dat geen makkelijk boodschap. Ik ben voor een mix gegaan van goeie vorm en veel ervaring, die de jongeren kan gidsen. In de verdediging zit veel potentieel.”

©  REUTERS

De nieuwe namen in de verdediging zijn Wout Faes en Zeno Debast. “Debast is achttien jaar. Hij heeft nog geen vijftig matchen gespeeld. Maar ik ben onder de indruk van zijn prestaties in moeilijke omstandigheden. Hij heeft daar steeds volwassen op gereageerd. Ik ben niet enthousiast over zijn toekomst, maar over zijn heden.”

©  BELGA

“Het WK zal De Ketelaere deugd doen”

Over de selecties van Charles De Ketelaere en Dries Mertens leken vooraf nog wat twijfels te bestaan, maar niet voor Martinez. “Voor mij was het niet moeilijk om Mertens en De Ketelaere mee te nemen. Mertens brengt veel ervaring. We werken al lang samen. Hij is ook iemand die anderen stimuleert. Hij is zes maanden bij zijn nieuwe club en heeft al meer gespeeld dan de laatste twee jaar bij Napoli. De Ketelaere is beter begonnen dan gedacht bij Milan. Hij moet nu vechten voor zijn plaats, maar hij zal ervan profiteren om zijn eerste WK mee te maken. Dat zal hem deugd doen. De manier waarop hij tussen de lijnen kan spelen, gaat ons helpen.”

MEER OVER DE RODE DUIVELS