Biden en Trump verloren de midterms, maar geen van beiden lijkt dat te begrijpen

Donald Trump (76) en Joe Biden (79) zijn het verleden; niet de toekomst. Beide interpreteren de uitslag van de tussentijdse verkiezingen verkeerd en lijken hun politieke doodstrijd nog even te willen rekken.

Ook 2 dagen na het sluiten van de stembureaus blijft het wachten op de finale uitslag van de tussentijdse verkiezingen in de VS. Proberen beide politieke families in afwachting daarvan het resultaat als een overwinning te verkopen, dan lijken beide – onder impuls van de huidige en de ex-president – ook op weg de foute conclusies te gaan trekken.

Uiterst-links is baas binnen de Democratische Partij

In de Amerikaanse media wordt de indruk gewekt dat de Democraten (DNC) deze verkiezingen hebben gewonnen. Dat hebben ze niet, ze hebben het enkel beter gedaan dan vooraf werd aangenomen.

Een beter resultaat dan verwacht bij de midterms verhult niet dat naar Amerikaanse normen ultra-progressieven de partij blijven domineren, iets waarvoor zelfs Barack Obama heeft gewaarschuwd.

Feit is dat de kiezers – volgens de voorlopige stand – op het punt staan de president het recht te ontnemen zijn wetsvoorstellen in het Huis van Afgevaardigden door te drukken. De regering Biden zal – tenzij ze een ruk naar het centrum overweegt – de volgende twee jaar weinig voor elkaar krijgen op Capitol Hill.

Want als Biden denkt dat deze uitslag de roep is om meer van hetzelfde, hoort hij niet goed. Op de linksgeoriënteerde nieuwszender CNN zei een sympathiserende gast woensdagavond dat de president de uitslag “best niet overinterpreteert”.

Maar toen een journalist van de concurrerende nieuwszender ABC aan Biden vroeg wat hij de komende twee jaar zou veranderen, nu 75 procent van de Amerikanen vindt dat het land op het foute pad zit, antwoordde hij:

“Niets. Want ze komen er net achter wat we doen. Hoe meer ze weten over wat we doen, hoe meer steun er is.”

Een forse nederlaag had de Democraten verplicht hun politiek te herbekijken. Die urgentie valt nu weg en kan er zelfs toe leiden dat ze de impopulaire Joe Biden als de beste gok op een tweede ambtstermijn zien. Dan maken ze dezelfde fout als de MAGA-meute in 2020. Die blijft rondbazuinen dat Trumps herverkiezing hen werd ontstolen, maar heeft twee jaar later niet de minste vooruitgang geboekt.

Het Trump-debacle wordt onder Republikeinen niet langer met de mantel der liefde bedekt

Dat brengt ons bij die andere verliezer van de midterms: Donald Trump. Die verklaarde gisteren op zijn bekende Trumpiaanse wijze: “We had tremendous succes”. Hij herhaalde daarbij verschillende keren een “verbazingwekkende” statistiek. Die wil dat 216 van de door hem gesteunde kandidaten deze week hun races wonnen, tegen slechts 19 die dat niet deden. 

Wat hij daarbij niet vertelde was dat de meerderheid van die 216 de kandidaten van zittende of mainstream- Republikeinen waren. Die zouden met of zonder zijn steun hebben gewonnen. In sommige gevallen steunde Trump hen pas nadat ze hun voorverkiezing hadden gewonnen. De waarheid is dat de voormalige president een veel directere rol speelde bij het selecteren van de 19 verliezers.

Het Trump-debacle wordt onder Republikeinen niet langer onder de mat geveegd. Dat de Republikeinen een senaatszetel in Pennsylvania aan de Democraten moeten laten, wordt hem zwaar aangerekend. Een aantal zwaargewichten binnen de partij heeft het helemaal gehad met Trump en laat dat nu ook merken.

Eén echte winnaar bij de Republikeinen: Ron DeSantis

De enige echte winnaar onder Republikeinen is Ron DeSantis, “Trump with brains” zoals velen hem hier noemen. Deze Republikeinse gouverneur van Florida won zijn herverkiezing met een verschil van ruim 20 procent. Goed voor de grootste overwinning van een Republikeinse gouverneur in Florida in ruim 150 jaar. In 2020 had hij – na een hertelling – amper het verschil gemaakt. Met 30.000 stemmen op 8 miljoen. 

Op verkiezingsavond ging DeSantis, in Trumpiaanse stijl, meteen in de aanval tegen de Democraten:

“We verkozen feiten boven angst. Wij verkozen onderwijs boven indoctrinatie. Wij kozen voor recht en orde.”

Florida is niet langer een ‘swing state’, want zelfs Miami-Dade County – traditioneel een Democratisch bastion – kiest nu Republikeins. DeSantis ontpopt zich dan ook als de rijzende ster binnen zijn partij. Zijn mateloze populariteit in Florida is ook het bedrijfsleven niet ontgaan, dat hem gul sponsort met genereuze fondsen.

This image has an empty alt attribute; its file name is Screenshot-2022-11-10-at-05.56.18-1668092727-926x1024.png

Er is hoop

Ook de Wall Street Journal, de New York Post en zelfs sommigen binnen Fox News hebben Trump de afgelopen dagen ingeruild voor DeSantis. Als zelfs zij de Trump-trein deserteren, is er hoop.

Donald Trump ziet de bui hangen en ging gisteren al in de aanval door te waarschuwen tegen een kandidatuur van de man uit Florida. Niet met argumenten, maar met de gebruikelijke roddels: ”Ik kan dingen over hem zeggen die niet erg vleiend zijn. Ik weet meer over hem dan wie dan ook, behalve misschien zijn vrouw. “

Nu de midterms gelopen zijn, begint de volgende marathon: die naar de presidentsverkiezingen van 2024. Zowel Biden als Trump hebben hun beste jaren ver achter zich. Beiden hebben elkaar nodig, want indien ze elkaar niet langer kunnen demoniseren, verliezen ze nog meer aan relevantie. Maar het volk wil anders en beter.

Biden heeft zijn lot in eigen handen. Hopelijk kan zijn familie hem binnen drie tot zes maanden ervan overtuigen dat hij zijn job heeft gedaan en dat het welletjes is geweest. Pete Buttigieg, Gavin Newsom en Amy Klobuchar zullen er niet rouwig om zijn.

Meer