Agentschap Zorg en Gezondheid trekt vergunning woonzorgcentrum Park Lane in Antwerpen in: "Ernstige tekorten, meermaals vastgesteld"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid trekt de vergunning van woonzorgcentrum Park Lane in Antwerpen in. Dat heeft het vandaag bekend gemaakt. Park Lane staat al een jaar onder verhoogd toezicht door personeelstekorten en gebreken aan het gebouw. "Die werden meermaals vastgesteld tijdens inspecties en onvoldoende weggewerkt." Het woonzorgcentrum zegt dat de zorg voor de bewoners gegarandeerd blijft en bekijkt of het in beroep gaat.

Ruim 6 jaar geleden werd een voormalig 5 sterrenhotel aan het stadspark in Antwerpen omgebouwd tot luxueus woonzorgcentrum met zwembad, wellness en maaltijden bereid door topchefs. Maar sinds een jaar staat Park Lane onder verhoogd toezicht door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Er was te weinig personeel, de verzorging vertoonde mankementen en het gebouw was niet veilig genoeg voor de bewoners. 

"Ernstige tekorten meermaals vastgesteld"

Uit verschillende inspecties is nu gebleken dat die problemen blijven aanslepen. "Het gaat vooral over een tekort aan verpleegkundigen. De permanentie wordt niet gegarandeerd", zegt Lien Thoelen van Zorg en Gezondheid. "Daarnaast zijn er ook problemen met het gebouw. Trappenhallen zijn niet beveiligd en bewoners kunnen af en toe buiten geraken. Dat zijn ernstige tekorten die we meermaals vastgesteld hebben. Daarom hebben we nu beslist om de vergunning in te trekken."

Dat betekent niet dat het woonzorgcentrum nu onmiddellijk de deuren moet sluiten. Het krijgt 30 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen deze beslissing. Orpea, de Franse groep die Park Lane uitbaat, zegt ook te bekijken welke stappen het zal ondernemen. Het benadrukt ook dat de zorg voor de bewoners, een 20-tal mensen nog, gegarandeerd blijft. 

5 maanden

"Als ze in beroep gaan, komt dat voor een beroepscommissie", legt Thoelen voort uit. "Als alle termijnen maximaal gebruikt worden, dan spreken we over een sluiting over 5 maanden. Vanuit het Agentschap wordt al wel gezocht naar mogelijke andere verblijfplaatsen voor de bewoners. Dat gebeurt in overleg met hen."

Meest gelezen