Energiewaakhond: “Variabele contracten moeten transparanter, enkel nog maandelijkse indexering”

Energiewaakhond CREG heeft een ontwerpbeslissing klaar die een einde moet maken aan het kluwen van variabele energiecontracten in ons land. Door een veelvoud aan formules en indexeringsparameters is het voor consumenten nagenoeg onmogelijk geworden om de beste keuze te maken voor zijn elektriciteit- en gascontract. Sommige leveranciers spelen zelfs bewust met de indexeringsparameters om steeds als beste uit de prijsvergelijkingstest te komen - het zogenaamde ‘gaming’.

mtm
Bron: BELGA

De CREG stelt daarom voor om vanaf 1 januari een tijdelijke verplichting, voor twee jaar, in te voeren om bij variabele prijsaanbiedingen uitsluitend een maandelijkse indexering te gebruiken. Nu bieden sommige leveranciers ook een driemaandelijkse indexering aan, of wijzigen ze de indexeringsformule tussentijds.

“De maandelijkse indexering zal ervoor zorgen dat de prijsstelling van de leveranciers rekening houdt met de meest recente en in beginsel meest representatieve prijsinformatie die beschikbaar is”, meent de CREG. Daarnaast zal ook het aantal aangeboden producten worden beperkt, wat de keuze voor de klant dus eenvoudiger moet maken.

Een tweede verplichting heeft betrekking op de waardering van de indexeringsparameter. Bij sommige leveranciers werd die bepaald op basis van één enkele dagnotering voor elektriciteit of aardgas, terwijl de energiewaakhond wil dat die gebaseerd is op meerdere dagnoteringen, “met de bedoeling een meer gemiddeld prijsniveau te weerspiegelen”. 

Veel klachten

“We willen een aantal praktijken stopzetten”, vat de woordvoerder van de CREG donderdag samen. Volgens hem waren over de variabele tariefformules veel klachten, onder meer van Test-Aankoop. “De bedoeling is dat de consument een robuustere keuze kan maken voor zijn energiecontract. Door de praktijk van gaming, maakte hij nu soms de verkeerde keuze.” De CREG heeft de bevoegdheid om te grijpen, op basis van artikel 23bis van de elektriciteitswet en artikel 15/14bis van de gaswet, luidt het nog.

De maatregelen zijn nog niet definitief: na de ontwerpbeslissing volgt er nu gedurende enkele weken een openbare raadpleging, waarbij leveranciers maar bijvoorbeeld ook consumentenorganisaties hun opmerkingen kwijt kunnen. Op basis daarvan zal de CREG dan een definitief besluit nemen, klinkt het.

In de ontwerpbeslissing is er sprake om de maatregel op 1 januari 2023 te laten ingaan, tot en met 31 december 2025. De CREG zou wel elk jaar een monitoringverslag opmaken, waarin de impact op de werking van de markt wordt onderzocht, bijvoorbeeld voor het aanbod van de leveranciers, voor de transparantie naar de consument en de impact op de prijsvergelijkers.

“Consument moet dalende prijzen zo snel mogelijk voelen in portemonnee”

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker vindt het voorstel van de CREG wel interessant. Voor haar is het belangrijk dat de consument de keuze van zijn variabel energiecontract steeds moet kunnen baseren op correcte en de meest recente prijsinformatie. “De consument moet inderdaad de dalende marktprijzen ook zo snel mogelijk voelen in zijn portemonnee”, luidt het.

De Bleeker vraagt de CREG echter wel om het effect van eventueel toekomstige prijsstijgingen te onderzoeken en daarmee rekening te houden. Het nieuw systeem mag in die gevallen de consument zeker niet schaden, benadrukt de Open VLD-staatssecretaris.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen