Personeel van zorginstelling in Merelbeke voert actie tegen onbetaalde lonen

In Merelbeke hebben de medewerkers van vzw De Heide, een zorginstelling voor personen met een handicap, actie gevoerd. De zorginstelling is failliet en de lonen van vorige maand zijn nog niet uitbetaald. 

De Heide heeft verschillende afdelingen waar personen met een handicap terecht kunnen. In Oost-Vlaanderen is dat onder meer in Merelbeke, Deinze, Gent, Gavere en Melle. Aan de instelling in Merelbeke heeft het personeel vandaag actie gevoerd. De zorginstelling is failliet, en de werknemers weten niet wat er met hen gaat gebeuren. Zo zijn de lonen van oktober nog altijd niet betaald.

We hebben wat tegenslag gehad in een bouwproject in onze vestiging in Deinze door een conflict met de aannemer. En op bepaalde momenten zijn er ook verkeerde beslissingen genomen.
directeur Geert Stroobant

"We hebben wat tegenslag gehad in een bouwproject in onze vestiging in Deinze (De Ceder)", zegt directeur Geert Stroobant. "We hadden daar zwaar in geïnvesteerd. Maar door een conflict met de aannemer zijn de bouwwerken stilgelegd. En dat heeft een grote impact gehad op onze financiële situatie. Een faillissement was niet langer afwendbaar. En op bepaalde momenten zijn er ook verkeerde beslissingen genomen."

Maar de directeur heeft er goeie hoop op dat er snel een overnemer wordt gevonden. "Ik heb gehoord van de curatoren dat er over enkele dagen een overeenkomst met een kandidaat-overnemer zou worden getekend. Dat zou betekenen dat we gewoon verder kunnen werken, en misschien zelfs nog beter. Ook de achterstallige lonen van het personeel zouden dan snel betaald kunnen worden."

Voor veel personeelsleden wordt het stilaan financieel moeilijk
Evert Persoon, socialistische vakbond BBTK

Evert Persoon van de socialistische vakbond BBTK bevestigt dat er een mogelijke overnemer is. "Die zou garanties kunnen bieden om de lonen van oktober te betalen. Maar de werknemers wachten bang af. Voor heel wat personeelsleden wordt het stilaan financieel moeilijk. Verplaatsingen die ze met hun eigen wagen moeten doen, worden ook niet terugbetaald. Dus voor het personeel begint het wel te spannen, niet alleen financieel, maar ook mentaal. Dus van grote opluchting is nog geen sprake, maar er is wel wat licht aan het eind van tunnel."

Meest gelezen