Agent doodgestoken in Brussel, politie had dader ’s ochtends nog naar psychiatrie gebracht na vraag om zorg

Twee agenten zijn donderdagavond neergestoken in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Een van de agenten is daarbij overleden, de andere verkeert in levensgevaar. De dader werd na de steekpartij door andere agenten neergeschoten. Hij zou zijn aanval ’s ochtends aangekondigd hebben in een politiekantoor, waarna de politie hem naar de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis bracht. Toen de politie het ziekenhuis later contacteerde, bleek hij er vertrokken. Het federaal parket voert een terreuronderzoek.

cds, yb, mtm, cvs, cel

Een patrouille van de politiezone Brussel Noord werd donderdagavond rond 19.15 uur in de Aarschotstraat aangevallen door een man met een mes. De dader hield de patrouille in voertuig aan en zodra de agenten het raampje lieten zakken, kreeg de ene meteen een messteek in de nek. De andere agent wordt in de arm gestoken. “Er werd versterking opgeroepen en de tweede ploeg heeft het vuur geopend op de verdachte”, meldt een woordvoerster van de zone Brussel Noord. “De twee politiemensen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht.”

De agent die in de nek werd gestoken, een man van tussen de 20 en de 30 jaar, is aan zijn verwondingen overleden, zo bevestigt het Brusselse parket. Zijn collega verkeert in levensgevaar.

Aanval aangekondigd

De dader werd na de steekpartij twee keer geraakt: één keer in het been en één keer in de buik. Het federaal parket ontkent echter de eerdere berichten dat ook hij overleden zou zijn.

Eerder op de dag had de man zich bij het commissariaat in Evere aangeboden, waar hij zou hebben geroepen dat hij agenten ging vermoorden, zo meldden politiebronnen. De man zou verhoord zijn, maar de magistraat zou beslist hebben om hem weer vrij te laten. Nochtans namen de agenten die met de man spraken de dreiging heel ernstig.

Het parket van Brussel verduidelijkte wat voorafging aan de steekpartij, in een persbericht in de nacht van donderdag op vrijdag. De man had zich donderdag rond 10 uur aangemeld op het politiebureau in Evere. “Hij maakte onsamenhangende opmerkingen, sprak over haat naar de politie toe en vroeg om psychologische zorg.”

De politie contacteerde de magistraat van het parket van Brussel, met de vraag om de “psychiatrische observatieprocedure” op te starten. Maar omdat de man bereid was vrijwillig een psychologische behandeling te ondergaan, voldeed hij niet aan de wettelijke voorwaarden. Op verzoek van de magistraat begeleidde de politie de man daarop naar de psychiatrische eenheid van het universitair ziekenhuis Saint-Luc voor een opname.

“De politiepatrouille bleef ter plaatse totdat de persoon door de verpleegkundigen werd overgenomen. Enkele uren later nam de politie opnieuw contact op met het ziekenhuis om te controleren of de persoon onder observatie was gehouden. Toen bleek dat de persoon het ziekenhuis had verlaten”, aldus het persbericht.

De zaak is intussen in handen van het federaal parket, wat erop kan wijzen dat de dader mogelijk een terroristisch motief had. Meerdere bronnen verklaarden dat de man “Allahu Akbar” riep voor hij de agenten te lijf ging.

“Er is een perimeter ingesteld en er zijn verschillende onderzoeksdaden bevolen om na te gaan wat er zich precies heeft afgespeeld”, zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. Vrijdagochtend geven het federaal parket en het parket van Brussel een gezamenlijke persconferentie.

“Hartverscheurend nieuws”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft intussen op Twitter gereageerd op de aanval. “Verschrikkelijk drama en hartverscheurend nieuws”, zo schrijft ze. “Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de nabestaanden, de leden van de politiezone, en de hele politieorganisatie. Ik volg de situatie van kortbij op en sta in nauw contact met de burgemeester, de korpschef en de veiligheidsdiensten. Dit geweld tegen onze mensen is onaanvaardbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer