thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Net geen stunt op het Lisp: sterk Lierse gaat na bloedstollende strafschoppenreeks ten onder tegen Anderlecht

Met opgeheven hoofd uit de beker. Een oerdegelijk Lierse bood 120 minuten lang meer dan degelijk weerwerk tegen Anderlecht (2-2), maar moest uiteindelijk toch berusten in de uitschakeling na een bloedstollende strafschoppenreeks (8-9). En dus kropen de Brusselaars door het oog van de naald op het Lisp.

Kurt Guldentops

Meer dan negenduizend geel-zwarte fans waren even vastberaden als de elf op het veld om Anderlecht een warm onthaal te bezorgen op het Lisp. Het moet de Brusselaars een vrij onbehaaglijk gevoel gegeven hebben, want laat net heel veel op het spel gestaan hebben voor de getergde grootmacht daar in Lier. Dé prioriteit is deze Croky Cup nu al geworden voor Anderlecht, nadat het in de vaderlandse competitie al flink wat averij heeft opgelopen voor een plaats in play-off 1. Heel anders beleefde Lierse zijn gala-avond in eigen huis. Onder het motto ‘niks moet, alles mag’ kwamen de Pallieters zorgeloos aan de aftrap.

©  BELGA

Het was niettemin Lierse dat al snel de wet van de sterkste moest ondergaan. Anderlecht domineerde en deelde prikjes uit. Amuzu dook voor thuisgoalie De Smet op, maar besloot alsnog binnen bereik van de Lierse doelman. Wat later werd Amuzu alweer in het straatje gestuurd, maar deze keer riep Raemaekers het Brusselse gevaar nog een halt toe. Diezelfde Raemaekers werd halfweg ongewild in de hoofdrol geduwd door scheidsrechter Staessens. In zijn achtervolging op wie anders dan Amuzu leek de centrale verdediger de bal ultiem in hoekschop te duwen, maar de spelleider zag een strafschop in de val van de bezoekende flankspeler. Heel het Lisp hing in de gordijnen, Fabio Silva zette de strafschop feilloos om. De tegengoal leek Lierse overigens wat te bevrijden. De Lierenaars gingen vrijuit voetballen en puurden drie minuten later al de gelijkmaker. Een knappe voorzet van Walbrecq belandde aan de tweede paal op het hoofd van Tabekou, die enig mooi in het dak van het doel knikte. Met de rust in zicht leek nog meer lekkers te volgen, maar Rocha was te verrast om een door alweer Walbrecq gedevieerde voorzet in doel te schuiven. Een pijnlijke misser, want in de toegevoegde tijd van de eerste helft sloeg zowaar Anderlecht nog toe. Stroeykens schoot een aflegger in de draai mooi binnen. Lierse met een kater én een achterstand de kleedkamer in.

En toch doken de Pallieters sterk de tweede periode in. Schouterden stuurde Tabekou weg, die voorbij Verbruggen geraakte maar zijn poging nog tijdig voor de doellijn geweerd zag door Delcroix. Amper een minuut later nam Tabekou de bezoekende doelman alweer op de korrel. Lierse bleef dreigend, maar de Brusselse code kraken lukte niet. Tot tien minuten voor tijd dan toch nog de gelijkmaker viel. Invaller Vekemans werd door De Schryver door het hart van de bezoekende defensie gejaagd en schoof voorbij Verbruggen. Het Lisp ontplofte, Anderlecht in nauwe schoentjes op dat moment. En verlengingen een feit.

Daarin bleek de tank bij beide clubs grotendeels leeg. Lierse dreigde nog met een kopbal van De Schryver in de eerste verlenging, Anderlecht teerde dan weer op meer balbezit. Ook in de tweede verlenging prikte De Schryver, maar stond Verbruggen pal. Aan de overzijde pareerde De Smet dan weer een schuiver van Fabio Silva. Goals vielen niet en dus werden beide teams de strafschoppen ingeblazen.

Ook in die bloedstollende strafschoppenreeks gaven beide teams elkaar geen duimbreed toe. Tot Guillaume De Schryver de zeventiende strafschop over doel joeg en Lissens op De Smet mikte. Toen ook Libert miste, klaarde Verbruggen de klus voor de Brusselaars. Lierse uitgeschakeld, maar wel onder een staande ovatie van de thuisfans richting kleedkamer.

©  BELGA

LIERSE K.: De Smet, De Schrijver, Raemaekers, Pupe (116’ Gillekens), Laes (79’ Brebels), Van Acker, De Schryver, Walbrecq (69’ Vekemans), Schouterden, Tabekou (91’ Libert), Rocha.

ANDERLECHT: Verbruggen, Murillo, Debast (65’ Leoni), Delcroix, N’Diaye, Trebel (75’ Diawara), Ashimeru, El Hadj, Amuzu (75’ Refaelov), Stroeykens (65’ Raman), Fabio Silva.

DOELPUNTEN: 24’ Fabio Silva (strafschop) 0-1, 27’ Tabekou 1-1, 45’ Stroeykens 1-2, 80’ Vekemans 2-2.

STRAFSCHOPPEN: Raemaekers 1-0, Refaelov 1-1, Rocha 2-1, Leoni 2-2, Schouterden 3-2, Diawara 3-3, Brebels 4-3, Sadicki 4-4, Van Acker 5-4, Fabio Silva 5-5, Vekemans 6-5, Delcroix 6-6, Gillekens 7-6, Raman 7-7, De Schrijver 8-7, Ashimeru 8-8, De Schryver 8-8, Lissens 8-8, Libert 8-8, Verbruggen 8-9

GELE KAARTEN: 16’ Tabekou, 23’ Raemaekers, 72’ Delcroix, 87’ Brebels.

RODE KAARTEN: geen.

SCHEIDSRECHTER: Staessens.

TOESCHOUWERS: 10.000.