Wat we al weten over de steekpartij waarbij een agent omkwam: dader vroeg zelf om psychologische hulp

Donderdagavond is een politieagent (29) doodgestoken in Schaarbeek, een andere agent raakte gewond. De dader stond op de Ocad-lijst als ‘geradicaliseerd’ en had eerder op de dag zelf om psychologische hulp gevraagd – die kreeg hij echter niet.

me, cds, yb, mtm, cvs, cel

Wat is er gebeurd?

Twee agenten van de politiezone Brussel Noord die in een voertuig patrouilleerden in Schaarbeek werden donderdagavond rond 19.15 uur in de Aarschotstraat staande gehouden door een man, die gewapend bleek met een mes. Zodra ze hun raampje lieten zakken, stak de man één agent in de nek en de andere in de arm. De agenten riepen versterking op en een inspecteur van de ploeg die ter plaatse snelde, schoot de verdachte in het been en de buik.

Hoe is het met de slachtoffers?

De twee neergestoken agenten werden naar het ziekenhuis overgebracht. De agent die in de hals werd gestoken, Thomas M., een man van 29 jaar, overleed aan zijn verwondingen. Dat bevestigt het Brusselse parket. Zijn 23-jarige collega Jason P. verkeerde een tijd lang in levensgevaar, maar is ondertussen aan de beterhand.

Wat weten we over de dader?

Aan onze redactie is bevestigd dat de man, de 32-jarige Yassine M. als ‘geradicaliseerd’ op de Ocad-lijst stond en dat hij psychische problemen had. In totaal staan er zo’n 700 mensen op de Ocad-lijst.

Hij is niet in Syrië geweest, verneemt De Standaard nog. M. zat tot 2019 in de gevangenis voor feiten van gemeen recht. Maar in de gevangenis zouden er al verschillende incidenten zijn geweest met de cipiers. Later heeft de man ook een tijd in de Deradex-afdeling gezeten, een afdeling waar gevaarlijke geradicaliseerden zitten die invloed zouden kunnen hebben op anderen.

Wat gebeurde er eerder op de dag?

M. was eerder donderdag, rond 10 uur, het commissariaat in buurgemeente Evere binnengestapt, meldt het parket in een persbericht. ‘Hij maakte onsamenhangende opmerkingen, sprak over haat naar de politie toe en vroeg om psychologische zorg’, aldus het parket van Brussel.

Een gedwongen opname van de man, kon wettelijk niet ‘aangezien hij bereid was vrijwillig een psychologische behandeling te ondergaan’, klinkt het. Op verzoek van de magistraat begeleidde de politie de man naar de spoeddienst van het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Woluwe voor een opname. ‘De politiepatrouille bleef ter plaatse totdat de persoon door de verpleegkundigen werd overgenomen. Enkele uren later nam de politie opnieuw contact op met het ziekenhuis om te controleren of de persoon onder observatie was gehouden. Toen bleek dat de persoon het ziekenhuis had verlaten’, aldus het parket van Brussel.

In een reactie laat Saint-Luc weten dat het ziekenhuispersoneel door de agenten niet op de hoogte gebracht werd hoe gevaarlijk de man was. De man werd naar een wachtzaal gebracht in afwachting van een psychiatrisch onderzoek. Toen een verpleegster hem daar kwam ophalen, bleek dat hij – op eigen initiatief – het ziekenhuis verlaten had, aldus een mededeling. Iets wat het goed recht is van elke patiënt die zich aanbiedt op een spoeddienst, volgens Saint-Luc. Een psychiatrische evaluatie heeft daardoor niet kunnen plaatsvinden.

Wie voert het onderzoek?

Het onderzoek is overgenomen door het federaal parket, dat onderzoekt of het om een terreurdaad gaat. Dat bevestigde het parket. ‘Er is een perimeter ingesteld en er zijn verschillende onderzoeksdaden bevolen om na te gaan wat zich precies heeft afgespeeld’, liet het parket weten.

Wordt het dreigingsniveau opgetrokken?

Het algemeen dreigingsniveau voor België wordt niet verhoogd na de aanval en blijft dus op niveau twee staan. Dat bevestigde het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (Ocad) donderdagavond. Dreigingsniveau twee - op een schaal van vier of ‘gemiddeld’ - betekent dat een dreiging weinig waarschijnlijk is.