Finalisten Bart Cannaerts, Danira Boukhriss Terkessidis en Liesbeth Van Impe
RUPERT DE WEERD

't Is gebeurd, De Allerslimste Mens ter Wereld is bekend: "We waren allemaal aan elkaar gewaagd"

OPGELET, SPOILERALERT. Na de overwinning van stand-upcomedian Bert Kruismans in 2011, is er een nieuwe winnaar die zich tien jaar lang "Allerslimste mens ter wereld" mag noemen, en dat is Danira Boukhriss Terkessidis (32). De televisiepresentatrice haalde het in de finale van de populaire VIER-quiz van televisiemaker Bart Cannaerts. "Het was zo'n intense rit, ik besef nog altijd niet dat ik gewonnen heb", vertelt de kersverse Allerslimste Mens.

Het beloofde een spannend finalespel te worden. Danira Boukhriss Terkessidis, die tijdens dit seizoen van "De allerslimste mens ter wereld" 5 keer won en 7 keer het finalespel speelde, nam het op tegen geducht tegenstander Bart Cannaerts (42), die met zijn 17 deelnames nét niet het record van meeste deelnames verbrak.

De Griekse godinnen waren mij gunstig gezind

"De allerslimste mens ter wereld"-winnares, Danira Boukhriss Terkessidi

Athena en Artemis, aan deze twee Griekse godinnen heeft Danira Boukhriss Terkessidis haar overwinning (deels) te danken. In het finalespel dacht Cannaerts minutenlang na over de vraag: "Wie zijn de vijf Olympische godinnen uit de Griekse mythologie?". Met "Demeter", "Hera" en "Aphrodite" nam Cannaerts een vliegende start, waarna het een tijd lang stilbleef en hij zich uiteindelijk "tactisch" liet zakken tot 1 seconde. "Eigenlijk moest ik gewoon de namen van beide godinnen zeggen, en die wist ik niet", verklaarde Cannaerts achteraf.

Boukhriss Terkessidis vulde het rijtje Griekse godinnen vlot aan met "Athena" en "Artemis", en behaalde zo de overwinning. "Toen Bart zich liet zakken en maar niet op de twee namen kon komen, besefte ik ineens: "Oh my god, ik word de Allerslimste Mens!"", vertelt de presentatrice aan VRT NWS. "De Griekse godinnen waren mij dus gunstig gezind."

Omdat ik het finalespel in 2015 al eens gespeeld had, voelde ik deze keer wat minder stress

Danira Boukhriss Terkessidi

Hoe de kersverse winnares zich voorbereidde op haar deelname aan het programma? "Het afgelopen jaar heb ik extra alert het nieuws gevolgd. Ik weet dat er vaak naar bekende voornamen gevraagd wordt, dus die heb ik proberen memoriseren. Ook legde ik me toe op aardrijkskunde, mijn zwakke plek. Ik heb zelfs een wereldkaart opgehangen in mijn toilet", vertelt Boukhriss Terkessidis. "Maar in het algemeen ben ik een nieuwsjunkie. Ik heb last van FOMO (Fear Of Missing Out, de angst om iets te missen, red.) wanneer ik de actualiteit een dag niet kan volgen."

Het was niet de eerste keer dat Danira Boukhriss Terkessidis deelnam aan de finale van de televisiequiz. In 2015 speelde de presentatrice ook het finalespel, dat ze toen verloor tegen acteur Tom Waes: "Omdat ik het finalespel al eens gespeeld had, voelde ik deze keer wat minder stress dan tijdens de finale zeven jaar geleden. Je moet de controle gewoon leren loslaten."

BEKIJK - Zo verliep de finale tussen Danira Danira Boukhriss Terkessidis en Bart Cannaerts:

"Ik ben zo trots", verkondigde jurylid en actrice Jennifer Heylen duidelijk geëmotioneerd na afloop van het finalespel, "dit betekent zo veel voor alle meisjes die nu kijken naar dit moment, ik ben er niet goed van." Met deze overwinning is Danira Boukhriss Terkessidis de vierde vrouw die de populaire tv-quiz wint, na Catherine Van Eylen, Linda De Win en Annelies Rutten. 

Als ik voor kinderen en jongeren, met welke achtergrond dan ook, iets kan betekenen, dan is dat echt het gouden randje aan deze overwinning

Danira Boukhriss Terkessidis

"De woorden van Jennifer waren inderdaad ontroerend", vertelt Boukhriss Terkessidis. "Na de opname wees ze me erop dat ik de eerste vrouw van kleur ben die wint, en ze benadrukte dat ik de betekenis daarvan niet mag onderschatten. Als ik voor kinderen en jongeren, met welke achtergrond dan ook, iets kan betekenen, dan is dat echt het gouden randje aan deze overwinning."

De vrouwelijke finaliste die de finale net niet won, is hoofdredactrice van Het Nieuwsblad, Liesbeth Van Impe (45). Ze nam deel aan de quiz kort nadat ze op sociale media liet weten dat er bij haar opnieuw borstkanker werd vastgesteld. Van Impe deed twee jaar geleden mee aan de quiz en strandde toen in de halve finale. "In mijn pronostiek stond Liesbeth op de eerste plaats, ze is zo'n eloquente en belezen vrouw", zegt Danira Boukhriss Terkessidis bewonderend. 

Dat winnen een sprankeltje geluk vergt, benadrukt de nieuwe Allerslimste Mens uitdrukkelijk: "Liesbeth had volgens mij echt kunnen winnen, maar de volgorde waarin de kandidaten mogen antwoorden en het moment waarop een bepaalde vraag gesteld wordt, geven vaak de doorslag. Het is een combinatie van de juiste dingen weten op het juiste moment, én een tikkeltje geluk. Erik heeft gelijk: alles kan altijd nog gebeuren."

BEKIJK: Wil Danira vanaf nu worden aangesproken als Allerslimste mens ter wereld? 

Meest gelezen