Wereldwijde CO₂-uitstoot blijft verder toenemen, zegt Global Carbon Project

©  AP

Ondanks de zichtbare effecten zoals overstromingen, droogte en uitzonderlijk warme zomers blijft de wereldwijde CO₂-uitstoot toenemen. Dit jaar zullen we op 40,6 miljard ton afkloppen. Dat berekenden wetenschappers van het Global Carbon Project-team, waar ook twee vorsers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) deel van uitmaken. Als de CO₂-uitstoot zo blijft toenemen, zal het doel van het klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, niet gehaald worden. De wetenschappers merken op dat er “geen tekenen zijn van een afname”.

Bron: BELGA

De voornaamste schuldige is de voortdurende toename van de CO₂-uitstoot uit fossiele brandstoffen. Die uitstoot is goed voor 36,6 miljard ton, en is dit jaar met 1 procent gestegen in vergelijking met 2021. Ook in vergelijking met 2019, voor de pandemie dus, is er een lichte stijging. 

De uitstoot voor steenkool (41 procent van de uitstoot) en aardolie (33 procent) ligt respectievelijk 1 en 2,2 procent hoger dan in 2021. Dat laatste cijfer is vooral te wijten aan de herneming van de luchtvaart na de pandemie. Bij de uitstoot door aardgas is er wel een heel lichte daling (-0,2 procent), vooral in de Europese Unie.

Emissies uit veranderend landgebruik, zoals bijvoorbeeld ontbossing, zijn goed voor 3,9 miljard ton uitstoot. In 2019 was deze categorie nog goed voor 4,6 miljard ton.

De totale uitstoot zou dit jaar met 40,6 miljard net onder het vorige record blijven, uit 2019, van 40,9 miljard ton.

China en Europa dalen, India en VS stijgen

Kijkt men naar welke landen meer of minder uitstoten, dan vallen China en Europa in positieve zin op, met dalingen van 0,9 en 0,8 procent. De daling in China, met 32 procent van alle uitstoot de grootste, heeft alles te maken met de vele lockdowns. In Europa is de lagere waarde toe te schrijven aan een lagere aanvoer van aardgas, en die heeft alles te maken met de maatregelen na de Russische invasie in Oekraïne.

De slechtste leerlingen van de klas zijn India (+6 procent), de Verenigde Staten (+1,5 procent) en de rest van de wereld (+1,7 procent).

Nog negen jaar uitstoten

Willen landen de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C, dan mag er maximaal nog 380 miljard CO₂ uitgestoten worden – aan de huidige emissiesnelheid is dat nog negen jaar. Beslist de wereld dat er met een opwarming van 2°C geleefd kan worden, dan mag er nog 1.230 miljard CO₂ uitgestoten worden, of 30 jaar aan het huidige tempo. 

Wil men tegen 2050 naar zero CO₂, dan moet de uitstoot elk jaar met 1,4 miljard CO₂ dalen. Dat is vergelijkbaar met de daling die waargenomen werd door de coronalockdowns in 2020.

Nog niet ingrijpend genoeg

“De Global Carbon Budget laat zien dat de oceaan één van onze grootste bondgenoten is in het tegengaan van klimaatverandering”, zegt Peter Landschützer, departementshoofd onderzoek bij VLIZ. “Al zien we nu al veel negatieve effecten van een veranderend klimaat op de oceaan. Een grotere opname van CO₂ doet de oceaan verzuren, en hittegolven op zee als gevolg van klimaatverandering laten nu al hun sporen na.”

“We zien enkele positieve ontwikkelingen, maar nog lang niet de ingrijpende maatregelen die nu moeten worden genomen om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden”, aldus Julia Pongratz van de Ludwig Maximilian Universiteit in München, coauteur van het rapport.

Aan het Global Carbon Budget nemen elk jaar meer dan honderd wetenschappers deel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen