De Ocean Viking mocht uiteindelijk aanmeren in de haven van Toulon. ©  EPA-EFE

Ocean Viking meert uiteindelijk toch aan, 230 migranten zetten voet aan wal in Frankrijk

Het schip Ocean Viking van de ngo SOS Méditerranée is vanochtend aangemeerd in de Zuid-Franse havenstad Toulon. Daar kunnen de 230 migranten die in de Middellandse Zee voor de kust van Libië gered zijn aan land gaan. Dat meldt de maritieme prefectuur.

gli
Bron: BELGA

Na drie weken zwerven op zoek naar een veilige haven in Italië, kwam de Ocean Viking rond 8.50 uur in Frankrijk aan.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gaf de Ocean Viking donderdag de toestemming om aan te meren in Toulon. Hij noemde het een “plicht tot menselijkheid”. De Franse binnenlandminister zei nog dat het schip opgevangen wordt “bij wijze van uitzondering”. Met name omdat de Italiaanse autoriteiten de opvarenden vijftien dagen hebben laten wachten. Darmanin hekelde de “onbegrijpelijke keuze” van Italië om het schip niet te laten aanmeren en beschuldigde Rome ervan zich “niet als een verantwoorde Europese staat te gedragen”.

Volgens een Franse arts aan boord zullen eerst mensen met bijzondere kwetsbaarheden voet aan wal zetten, nadat ze door een arts zijn onderzocht. Daarna volgen vrouwen, kinderen en gezinnen.

Donderdagavond zei Darmanin nog dat negen andere Europese landen zich hebben geëngageerd om een deel van de migranten op te vangen. Duitsland zou “meer dan tachtig” mensen opnemen. Daarnaast gaat het om Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Litouwen, Malta, Portugal, Luxemburg en Ierland.

De binnenlandminister benadrukte ook dat alleen de vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel, zullen worden opgevangen. “Zij die geen recht hebben op asiel, zullen meteen terugkeren naar hun land van herkomst, zei Darmanin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer