Foto: museum Hof van Busleyden

Museum Hof van Busleyden in Mechelen opent tentoonstelling "Verborgen Parels": 100 meesterwerken met Mechelse link

Museum Hof van Busleyden in Mechelen heropent vandaag de deuren met de expo “Verborgen Parels”. Dat is een tentoonstelling met kunstwerken van de voorbije 700 jaar die ooit in Mechelen werden gemaakt, of uit een Mechelse collectie komen. Het gaat om een erg divers aanbod, van middeleeuwse tot hedendaagse kunst, dat acht maanden lang te zien is.

Vanaf vandaag is in Mechelen de expo “Verborgen Parels” te zien in het Hof van Busleyden. Het museum toont meer dan 100 meesterwerken uit Mechelen. “We hebben een mooie selectie gemaakt uit zeven eeuwen kunstwerken uit Mechelen”, zegt Kristl Stubbe, directeur van het museum. “Het zijn niet alleen werken uit Mechelen zelf, maar ook werken die op een of andere manier een link hebben met de stad. Het is een eigenzinnige collectie die doet ontroeren, verwonderen en soms zelfs de wenkbrauwen doet fronsen.”

De kunstwerken die worden tentoongesteld, komen uit verschillende tijdsperiodes en disciplines zoals schilderkunst, edelsmeedkunst en beeldhouwkunst. “Er zijn heel wat werken uit de eigen collectie van het museum, maar ook een aantal prachtige bruiklenen, stukken die voor het eerst terugkeren naar Mechelen sinds ze deze stad hebben verlaten”, zegt Hannah Iterbeke, curator van de expo.

BEKIJK - De ploeg van "Laat" kreeg van curator Hannah Iterbeke een rondleiding door de schatkamer van het Hof van Busleyden:

Videospeler inladen...
Het is een ontdekkingstocht met grote namen als Rubens, maar we hebben ook folklore stukken zoals De Mechelse Reuzen
Kristl Stubbe, directeur van museum Hof van Busleyden

Het museum wil met de expo een breed publiek aanspreken. Er zijn dan ook enkele Vlaamse topstukken te zien van bekende namen, maar ook enkele verborgen parels die voor het eerst worden tentoongesteld. “Het is een ontdekkingstocht, met grote namen van Rubens tot Rinus Van de Velde en Antoon Van Dijck, maar we hebben ook folklore stukken zoals "De Mechelse Reuzen" bijvoorbeeld”, zegt Stubbe. “Een van de werken die we hebben ontdekt tijdens het hele proces, is een werk dat waarschijnlijk uit het atelier van Jacob Jordaens komt, een verborgen parel uit onze eigen collectie. We hadden geen flauw idee dat we die hadden, dus ik denk dat het zeker de moeite waard is om eens een kijkje te komen nemen”, besluit Iterbeke.

De expo loopt van 11 november 2022 tot en met 25 juni 2023. Elke eerste donderdagavond van de maand is het museum open tot 22 uur voor een stil bezoek in een prikkelarme omgeving. Meer informatie is terug te vinden op website.

Foto: museum Hof van Busleyden
Foto: museum Hof van Busleyden

Meest gelezen