Videospeler inladen...

Omwonende Ventilus-hoogspanningslijn: "De ministers mogen mijn huis gratis hebben, op voorwaarde dat ze hier komen wonen"

De emoties in de West-Vlaamse streek waar de Ventilus-hoogspanningslijn gaat komen, zijn nog niet gaan liggen, wel integendeel. Sommige omwonenden hebben al beslist dat ze zullen verhuizen. "De bevoegde ministers mogen mijn huis gratis hebben... op voorwaarde dat ze hier komen wonen", getuigde Lieven Devos in "De ochtend" op Radio 1. In elk geval moet de politieke beslissing over Ventilus nog juridisch geïmplementeerd worden, en dat kan een procedureslag worden.  

Eerder deze week hakte de Vlaamse regering de knoop door: de Ventilus-hoogspanningslijn komt bovengronds. Die hoogspanningslijn is essentieel om de elektriciteit van de windmolenparken op zee aan land te brengen. Maar mensen die langs het traject wonen, maken zich zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's. Ook Lieven Devos die met zijn echtgenote en vier kinderen (tieners en twintigers) in Zwevezele woont.

Het geplande traject van de Ventiluslijn (bron: ventilus.be)

"We hebben voor ons huis 25 jaar gewerkt. Onze kinderen zijn hier opgegroeid. Dit doet zeer", vertelt hij in "De ochtend". "In de loop der jaren hebben wij aangevoeld dat wij als gewone burger geen inspraak krijgen. Voor de burgemeesters petje af, maar bij hogere beleidsmensen krijgen we geen of weinig gehoor."

Er is tot op heden geen rechtstreeks oorzakelijk verband aangetoond tussen de hoogspanning en gezondheidsrisico's. Wel toonden studies al aan dat er een statistisch verband is tussen hoogspanningslijnen en kinderleukemie. Maar er is dus geen bewijs dat die kinderleukemie effectief veroorzaakt wordt door de magnetische straling van een hoogspanningslijn.

Maar voor Lieven Devos is het statistisch verband genoeg om een keuze te maken "met pijn in het hart". "Ik heb me verdiept en ben te veel te weten gekomen. Wij gaan de beslissing nemen om te verhuizen. Ik ben er niet klaar voor, maar de gezondheid krijgt prioriteit." En hij richt zich daarbij tot de Vlaamse ministers die bevoegd zijn voor het dossier. "Van mijn part mogen ze mijn huis gratis hebben. Maar wel op één voorwaarde: ze moeten hier komen wonen. Je gaat dat zien, ze gaan dat niet doen."

BELUISTER - Omwonende van Ventilus-lijn getuigt in "De ochtend" op Radio 1:

Procedures en vergoeding

De politieke beslissing over Ventilus mag dan al genomen zijn, nu moet de juridische implementatie nog gebeuren. Daarop wijst advocaat Stijn Verbist, expert in rechtsbescherming tegenover de overheid. "Men is in 2019 gestart met de voorbereiding van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Dat moet nog worden vastgesteld en in het kader daarvan is nog inspraak mogelijk. Er komt een openbaar onderzoek."

"Als de Vlaamse regering dat ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) heeft vastgesteld, kan je daartegen rechtsbescherming zoeken bij de Raad van State. En dan zijn we er nog niet", aldus Verbist. "Als het RUP is vastgesteld, moet de Vlaamse minister van Omgeving een omgevingsvergunning verlenen. Die kan dan weer bestreden worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen."

Verbist acht de kans dan ook groot dat er procedures komen. "Men kan de Vlaamse regering niet verwijten ambitieus te zijn. Maar tussen droom en daad staan actiegroepen en de Raad van State. Ik ken weinig mensen die het prettig zouden vinden als er zo'n luchtlijn boven hun huis komt. Dat is een spanningsveld tussen het algemeen belang en het privaat belang."

Volgens Verbist wordt er nu gezocht naar een vergoedingssysteem voor de omwonenden. "Formele onteigeningsprocedures zullen, denk ik, tot een minimum worden beperkt. Maar zo'n hoogspanningslijn in je tuin heeft wel een enorme impact. Het hangt af van het pakket dat de Vlaamse regering nu samenstelt, maar mensen zullen de mogelijkheid krijgen om hun woning te verkopen aan de overheid. Als je beslist om dat niet te doen, dan wordt er gesproken over een minderwaarde die moet worden gecompenseerd."

Meest gelezen