Unsplash

Kinderopvang 't (b)engeltje in Oudenaarde moet dicht: "De veiligheid van de kindjes kwam in het gedrang" 

Kinderdagverblijf 't (b)engeltje in Leupegem, bij Oudenaarde, moet met onmiddellijke ingang dicht. Zo heeft het Agentschap Opgroeien beslist. Het agentschap "maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van de kinderen". Door de sluiting moeten de ouders van de 32 baby's en peuters uit de crèche op zoek naar een andere opvangplaats. 

In een kort persbericht meldt het Agentschap Opgroeien: "Omdat we ons ernstige zorgen maken over de veiligheid van de kinderen en na advies van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling werd de werking van 't (b)engeltje onmiddellijk stopgezet." Meer details over de concrete aanleiding of wat er met de veiligheid schortte, wil het agentschap niet kwijt. Wel hebben ze het nog over de impact van de beslissing: "Ouders moeten nu op zoek naar een nieuwe opvangplek voor hun baby's of peuters: ze kunnen hiervoor terecht bij het Sociaal Huis van de stad Oudenaarde. Zij proberen de getroffen ouders zo goed mogelijk te ondersteunen."

Zonder verder in detail te treden over de feiten kan ik zeggen dat het over handelingen gaat die niet tolereerbaar zijn

Mathieu Mas, schepen van Sociale Zaken Oudenaarde (CD&V)

Schepen van Sociale Zaken Mathieu Mas (CD&V) geeft iets meer uitleg. "Het dossier is al langer gekend bij ons", legt hij uit. "Het Agentschap Opgroeien was een tijd bezig met het dossier. Dat was opgesteld naar aanleiding van getuigenissen van ex-medewerkers en ouders." Over de aard van de handelingen die niet door de beugel konden, wil hij ook niet veel meer kwijt: "Dit is het geheim van het dossier. Zonder dieper in te gaan op details, kan ik zeggen dat het om handelingen gaat die niet tolereerbaar zijn en de veiligheid van de kinderen in het gedrang brengen. Daarom heeft Opgroeien de drastische beslissing genomen om de erkenning onmiddellijk in te trekken." 

Eerder voerde de politie ook een onderzoek en stelde al verschillende PV's op. "Zolang het politiedossier lopende was en er geen zaken konden bewezen worden, konden we geen verdere stappen ondernemen", gaat Mas verder. "We hebben ons laten begeleiden door het Agentschap Opgroeien. Normaal ging er begin september een beslissing vallen, maar het is dus wat later geworden."   

Net zoals in vele andere steden en gemeenten, kampt ook Oudenaarde met een overbezetting van plaatsen in de kinderopvang. Een alternatief vinden voor de 32 kindjes van 't (b)engeltje wordt geen makkelijke opdracht. "Het gaat om 32 kindjes verdeeld over 3 verschillende leefgroepen. Op korte termijn een oplossing vinden voor de ouders met een goeie combinatie werk-gezin wordt niet eenvoudig", vreest Mas. Al wordt wel bekeken om de opvang op dezelfde locatie te laten doorgaan: "We hebben de locatie en de medewerkers die niet genoemd zijn in het dossier die de crèche zouden kunnen verderzetten. Dat zou een ideale piste zijn, ook voor de kindjes die dan in hun vertrouwde omgeving verder kunnen opgroeien", legt de schepen uit. "Maar we gaan niets overhaasten en alles eerst rustig bekijken."   

Meest gelezen