VRT

Minister Verlinden over mesaanval: "Kijken of alle beslissingen correct waren, maar te vroeg om beschuldigingen te uiten"

"We moeten kijken of alle beslissingen die er gisteren genomen zijn, correct geweest zijn, maar het is te vroeg om beschuldigingen te uiten." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die vanmiddag in "Het Journaal" nog geen overhaaste conclusies wilde trekken nadat gisteravond in Brussel een agent overleden is bij een steekpartij. De dader was een ex-gedetineerde die op een OCAD-lijst stond met geradicaliseerde figuren en hij had eerder op de dag zelf psychologische hulp gevraagd.

Wat voorafging

Twee jonge agenten van de Brusselse politie zijn gisteravond rond 19 uur aangevallen met een mes in de Aarschotstraat in Schaarbeek. De dader, de 32-jarige Yassine Mahi uit Evere, trok eerst de deur open van een combi die aan een rood licht stond en stak de bestuurder, Thomas M. (29), in de hals. Thomas M. overleed aan zijn verwondingen. Vervolgens liep hij naar de andere kant en verwondde de andere agent, Jason P. (23), aan de rechterarm.

Mahi was een ex-gedetineerde waarvan geweten was dat hij extremistische ideeën koesterde, hij stond op een OCAD-lijst en had eerder op de dag zelf psychologische hulp gevraagd. Hij werd ook naar een psychiatrische eenheid van een ziekenhuis gebracht in Brussel gebracht, maar bleef daar uiteindelijk niet.  

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uitte vanochtend al haar medeleven met de slachtoffers en de nabestaanden op Twitter. "Dit raakt enorm", zei ze vanmiddag ook in "Het Journaal". 

De dader had wellicht terroristische motieven, stond op een lijst als potentieel gewelddadige extremist en was zich de dag zelf ook gaan aanbieden bij de politie, met een vraag om hulp. Dan is de vraag, waarom hij niet werd vastgehouden? "Niet alle personen die op een lijst staan, worden onmiddellijk aangehouden", legt Verlinden uit. "Er gebeurt een opvolging van die geradicaliseerde personen in nauwe samenwerking met alle veiligheidsdiensten, preventiediensten en lokale besturen met een specifieke set aan maatregelen voor die personen. In dit geval was die persoon niet aangehouden." 

BEKIJK - Minister Verlinden: "We moeten het onderzoek echt afwachten om alle feiten in kaart te brengen":

Videospeler inladen...

De man had gisteren dus zelf om psychologische hulp gevraagd, maar was -na een kort verblijf in het ziekenhuis- toch weer op vrije voeten. "We weten dat er een opvolging gebeurd is", reageert minister Verlinden. "Wat er zich specifiek gisteren heeft afgespeeld moeten we nog in detail nagaan. We moeten het onderzoek echt afwachten om alle feiten precies in kaart te kunnen brengen. We weten dat hij zich op het commissariaat had gemeld en daar zelf gevraagd heeft om psychologische bijstand te krijgen. Op dat moment is er door bepaalde betrokken diensten een beslissing genomen en de politiediensten hebben hem begeleid naar het ziekenhuis en in de handen gegeven van het medisch personeel. We zullen moeten bekijken wat er zich nadien specifiek heeft afgespeeld."

"Ik denk wel dat we ervan moeten uitgaan dat iedereen op elk moment in eer en geweten beslissingen genomen heeft op basis van de beschikbare informatie. Niemand heeft deze dramatische afloop gewild. Dat staat vast. We moeten nu kijken of die beslissingen correct geweest zijn en wat we beter kunnen doen, maar het is te vroeg om beschuldigingen te uiten." 

De politievakbonden zijn heel erg ontgoocheld door wat er gebeurd is en hebben veel kritiek op de regering en hun bevoegde minister Verlinden. Ze vragen nultolerantie wanneer je aan een politieman raakt. 

"Ik deel hun boosheid en verontwaardiging", reageert minister Verlinden. "Dit is totaal onaanvaardbaar, we moeten er samen alles aan doen om dit te vermijden. We hebben van geweld tegen politiemensen en andere veiligheidsdiensten een prioriteit gemaakt. We hebben een aantal dingen op de rails gezet om dat strenger aan te pakken: strafverzwaring, ervoor zorgen dat mensen de juiste voorbereiding en begeleiding krijgen. We gaan nu moeten bekijken waar we dingen nog beter kunnen doen. Natuurlijk worden er nu finaal beslissingen genomen door rechters die oordelen over de zaak. Het is duidelijk dat we onze politiemensen zo goed mogelijk moeten beschermen, maar we gaan incidenten nooit 100% kunnen uitsluiten."

We gaan nu moeten bekijken waar we dingen nog beter kunnen doen

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

De vakbonden voelen zich ook niet erkend omdat het loonakkoord dat met hen was afgesproken uiteindelijk niet wordt uitgevoerd. De vraag stelt zich dan ook of er nog politieagenten gevonden gaan worden? "Dat is een opdracht waar ik echt de handschoen heb opgenomen, we voorzien bijkomende middelen voor de politie (zowel wat uitrusting als opleiding betreft), maar ook meer politiemensen zodat we beter gewapend zijn tegen alle vormen van criminaliteit. Ik had de ambitie om dat loonakkoord vroeger in werking te doen treden. De budgettaire context is niet gemakkelijk en daarom heeft de regering die beslissing genomen, maar het spreekt voor zich -vandaag nog meer dan gisteren- dat ik mij 300 % blijf inzetten voor politiemensen die dag in dag uit hun leven riskeren voor de veiligheid van ons allemaal." 

Ik blijf mij 300% inzetten voor politiemensen die dag in dag uit hun leven riskeren voor de veiligheid van ons allemaal

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

Maandag extra zitting in Kamer

Maandag zal er in de Kamer een extra zitting zijn van de gemeenschappelijke commissie Binnenlandse Zaken en Justitie. Dat heeft de voorzitster van commissie Justitie, Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) bevestigd. 

Onder meer oppositiepartij N-VA had om zo'n commissie gevraagd. "De bevoegde ministers moeten zo snel mogelijk duidelijkheid geven over wat er daar precies is gebeurd en hoe het zover kon komen", eisen de N-VA-Kamerleden Yngvild Ingels en Koen Metsu. "Als blijkt dat Justitie en Binnenlandse Zaken in deze zaak fouten gemaakt hebben, dan moeten zij hun verantwoordelijkheid opnemen." De ministers Annelies Verlinden en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zullen maandag aanwezig zijn in de commissie. 

Meest gelezen