Archieffoto
Terje Pedersen / NTB

Veiligheidspersoneel verijdelt klimaatactie bij wereldberoemd schilderij "De schreeuw", musea roepen activisten op deze acties stop te zetten

Het veiligheidspersoneel van het Nationaal Museum in Oslo heeft kunnen voorkomen dat klimaatactivisten zich konden vastlijmen aan het wereldberoemde schilderij "De schreeuw" van de Noorse schilder Edvard Munch. "Twee activisten hebben zich proberen vast te maken aan het werk, een derde maakte foto's en video's", meldt het museum. De Noorse politie heeft drie activisten gearresteerd. Het werk zelf raakte niet beschadigd. Net vandaag riepen bijna honderd directeurs van vooraanstaande musea klimaatactivisten op om dergelijke acties stop te zetten.

"Er is een actie geweest in de Munch-ruimte van het Nationaal Museum. De kunst is niet beschadigd en de zaal is nu weer open voor publiek", schreef het Nasjonalmuseet in Oslo vanmiddag op Twitter. Actievoerders hebben geprobeerd "De schreeuw" van Edvard Munch aan te vallen", vertelt een woordvoerder van het museum aan de Noorse krant Aftenposten.Ā 

Twee van de actievoerders zouden geprobeerd hebben om zich vast te lijmen aan het schilderij, maar werden daarbij tegengehouden door het aanwezige veiligheidspersoneel. Een derde persoon zou de actie gefilmd hebben.Ā 

Ik schreeuw als de politici de wetenschap negeren

Klimaatactiviste

De Noorse politie kwam ter plaatse en heeft de 3 vrouwelijke actievoerders gearresteerd. Hoewel het werk zelf niet beschadigd zou zijn, meldt de politie wel dat er nog lijmresten zaten op het glaswerk dat het schilderij moet beschermen.

De twee vrouwen die zich hadden proberen vast te lijmen aan het werk zouden slogans gescandeerd hebben, waaruit blijkt dat het om een klimaatactie ging: "Ik schreeuw als mensen sterven", riep de eerste activiste. "Ik schreeuw als de politici de wetenschap negeren", klonk het bij de tweede.

Stian Lysberg Solum / NTB

Actie tegen olie-exploratie

Volgens de Noorse politie gaat het om buitenlandse actievoerders uit Finland, Denemarken en Duitsland. "We werken eraan om hun connectie met Noorwegen te verduidelijken", schrijft de politie op Twitter. Ondertussen heeft de Noorse organisatie "Stopp oljeletinga" - Noors voor Stop Oil Exploration - de actie opgeĆ«ist.Ā 

Noorwegen is een belangrijke producent van offshore olie en gas en de organisatie wil "wetgevers onder druk zetten om de olie-exploratie te stoppen", vertelt een woordvoerdster aan persagentschap Associated Press.Ā "We voeren campagne tegen "De schreeuw" omdat het misschien wel het beroemdste schilderij van Noorwegen is", voegt ze eraan toe.

Musea roepen klimaatactivisten op om hun acties stop te zetten

Vanmorgen nog hebben bijna honderd directeuren van vooraanstaande musea over de hele wereld klimaatactivisten opgeroepen om hun acties in musea stop te zetten. In een gezamenlijke verklaring schrijven musea als het Louvre in Parijs, Guggenheim in New York en Uffizi in Florence dat "activisten de kwetsbaarheid van deze onvervangbare voorwerpen onderschatten".

De verklaring, die werd opgesteld op initiatief van het Prado in Madrid, volgt op de klimaatacties waarbij onder meer soep gegooid werd naar werken van Vincent van Gogh in Londen en Rome en een schilderij van Claude Monet met aardappelpuree werd bekogeld. "Deze werken moeten worden bewaard als onderdeel van ons cultureel erfgoed", aldus de 92 museumdirecteuren.

De musea benadrukken vrij toegankelijk te willen blijven voor het publiek. "Als museumdirecteuren aan wie de zorg voor deze werken is toevertrouwd, zijn wij dan ook diep geschokt door de riskante acties die de kunst in gevaar brengen", aldus de verklaring.

Meest gelezen